Šta je urma

Trenutno pregledavate Šta je urma
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 listopada, 2023

Poreklo i karakteristike

Urma je voće koje potiče iz palme datulje (Phoenix dactylifera), koja je karakteristična za područja Bliskog istoka i Severne Afrike. Ova voćka se već hiljadama godina koristi u ishrani ljudi, a danas je popularna širom sveta.

Fizički izgled

Urma je sitno voće, okruglog ili ovalnog oblika, sa tankom kožicom koja može biti smeđa, crna ili zlatna. Unutar kožice se nalazi sočno meso koje može biti svetložute, crvenkaste ili smeđe boje, u zavisnosti od sorte. U sredini urme se nalazi koštica koja je tvrda i oblika badema.

Prehrambene vrednosti i koristi

Urma je bogata vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Ona predstavlja dobar izvor energije zbog visokog sadržaja prirodnih šećera. Takođe, urma sadrži i brojne hranljive materije kao što su gvožđe, kalcijum, magnezijum, kalijum i vitamin B6.

Urma se često koristi kao sastojak u raznim jelima, desertima i slatkišima. Takođe, može se jesti sirova ili osušena, a od nje se pravi i sirup i sok. Osim toga, urma se koristi i u tradicionalnoj medicini zbog svojih blagotvornih dejstava na zdravlje.

Popularne vrste urmi

Postoji veliki broj sorti urme, a neke od najpopularnijih su Medjool, Deglet Noor, Zahidi i Barhi. Svaka sorta ima svoje karakteristike i ukus, ali sve su podjednako hranljive i korisne za ljudski organizam.

Zaključak

Urma je voće koje je bogato hranljivim materijama i koje se koristi u ishrani širom sveta. Ona ima brojne prehrambene vrednosti i koristi za zdravlje. Bez obzira da li se koristi kao sastojak u jelima ili se jede samostalno, urma je ukusna i zdrava opcija.

  Ocijeni članak!