Zašto je rajčica voće?

Trenutno pregledavate Zašto je rajčica voće?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 siječnja, 2024

Povijest klasifikacije rajčice

Rajčica, znanstveno poznata kao Solanum lycopersicum, biljka je iz porodice Solanaceae koja potječe iz Južne Amerike. U početku, rajčica je bila klasificirana kao voće zbog svojih karakteristika i načina na koji se koristi u kulinarstvu.

Botanička definicija voća

Da bismo razumjeli zašto je rajčica voće, važno je razmotriti botaničku definiciju voća. Prema botaničkoj definiciji, voće je struktura koja se razvija iz cvijeta i sadrži sjemenke.

Anatomska građa rajčice

Anatomska građa rajčice potvrđuje njezin status voća. Rajčica se sastoji od unutarnjeg dijela, koji sadrži sjemenke, i vanjskog dijela koji se naziva perikarp. Perikarp se sastoji od vanjskog dijela, kože ili ljuske, i unutarnjeg dijela, mesa rajčice.

Kulinarstvo i upotreba rajčice

Kulinarstvo je također jedan od faktora koji potvrđuje da se rajčica smatra voćem. Rajčica se često koristi u slatkim i slanim jelima, kao i u sokovima i umacima. Njezina slatkasta aroma i sočnost čine je popularnim sastojkom u raznim jelima.

Pravni aspekt

U pravnom smislu, klasifikacija rajčice kao voća ima svoje korijene u jednom sporu iz 19. stoljeća. U Sjedinjenim Američkim Državama, spor je riješen presudom Vrhovnog suda koji je zaključio da se rajčica smatra voćem u smislu carinskih tarifa, iako se u svakodnevnom životu često koristi kao povrće.

Zaključak

Iako se u svakodnevnom životu rajčica često smatra povrćem, botanički i pravno gledano, rajčica je voće. Botanička definicija voća, anatomska građa rajčice, kulinarstvo i pravni aspekti sve potvrđuju da rajčica spada u kategoriju voća.

  Ocijeni članak!