Šta je vazelin i čemu služi

Trenutno pregledavate Šta je vazelin i čemu služi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 rujna, 2023

Šta je vazelin?

Vazelin je mastasta supstanca koja se dobija iz nafte. To je prozirna i bezbojna masa koja se najčešće koristi u kozmetičke i medicinske svrhe.

Kozmetička upotreba vazelina

Vazelin je jedan od najpopularnijih sastojaka u mnogim kozmetičkim proizvodima. Koristi se za hidrataciju i zaštitu kože. Zbog svoje masne teksture, vazelin stvara barijeru na površini kože koja zadržava vlagu i sprečava gubitak vlage. Takođe se koristi za negu usana, omekšavanje kože i tretiranje suve kože.

Medicinska upotreba vazelina

Vazelin se takođe koristi u medicinske svrhe. Koristi se kao zaštitna barijera za sprečavanje iritacije kože od hemikalija ili trenja. Takođe se koristi za tretiranje manjih povreda kože, opekotina i ožiljaka. Vazelin se često koristi i u farmaceutskim proizvodima kao nosni gel za vlaženje suvog nosa.

Alternativne upotrebe vazelina

Pored kozmetičke i medicinske upotrebe, vazelin ima i mnoge druge alternativne namene. Može se koristiti za podmazivanje vrata od violine, za uklanjanje šminke, za podmazivanje vrata i šarki, za zaštitu metala od korozije i mnoge druge svakodnevne svrhe.

Vazelin je višenamenska supstanca koja pruža hidrataciju, zaštitu i negu kože. Bez obzira da li ga koristite u kozmetičke, medicinske ili druge svrhe, vazelin je jedan od najpopularnijih proizvoda na tržištu koji se koristi za održavanje zdrave i hidrirane kože.

  Ocijeni članak!