Šta označava gornji pritisak

Trenutno pregledavate Šta označava gornji pritisak
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 kolovoza, 2023

Definicija gornjeg pritiska

Gornji pritisak, također poznat kao sistolički pritisak ili arterijski pritisak, predstavlja najvišu vrijednost krvnog pritiska u arterijama tijekom srčanog ciklusa. Mjeri se u milimetrima žive (mmHg) i obično se prikazuje kao prva vrijednost u mjerenju krvnog tlaka.

Kako se mjeri gornji pritisak

Gornji pritisak se mjeri pomoću sfigmomanometra, uređaja koji se sastoji od manžete koja se stavlja oko nadlaktice i manometra koji pokazuje vrijednosti krvnog pritiska. Kada se manžeta napumpa, pritisak na arterije se povećava sve dok ne premaši sistolički pritisak. Tada se polako otpušta zrak iz manžete i prati se pad pritiska u arterijama. Prva vrijednost koja se pojavi na manometru označava gornji pritisak.

Šta gornji pritisak otkriva o zdravlju

Gornji pritisak je važan pokazatelj zdravlja kardiovaskularnog sistema. Visoke vrijednosti gornjeg pritiska mogu ukazivati na hipertenziju ili povišeni krvni pritisak. Ovo stanje može biti povezano s raznim faktorima kao što su genetika, prehrana, fizička aktivnost i stres. Visoki gornji pritisak može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su srčani udar, moždani udar, bolesti bubrega i oštećenja krvnih žila.

Niski gornji pritisak, s druge strane, može ukazivati na hipotenziju ili sniženi krvni pritisak. Ovo stanje može biti uzrokovano dehidracijom, gubitkom krvi, srčanim problemima ili hormonalnim poremećajima. Niski gornji pritisak može uzrokovati simptome poput vrtoglavice, umora, slabosti i nesvjestice.

Kako održavati zdrav gornji pritisak

Da biste održali zdrav gornji pritisak, važno je voditi zdrav način života. To uključuje redovitu tjelesnu aktivnost, zdravu prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i smanjenim unosom soli, kontrolu stresa, izbjegavanje pušenja i konzumiranje alkohola umjerenim količinama. Redoviti pregledi kod ljekara također su važni kako bi se pravovremeno otkrile eventualne promjene u krvnom tlaku i poduzelo odgovarajuće mjere za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila.

  Ocijeni članak!