Šta označava v u fizici

Trenutno pregledavate Šta označava v u fizici
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:27 listopada, 2023

Brzina

Brzina (označena kao v) je jedna od osnovnih koncepata u fizici. Ona predstavlja omjer prijeđenog puta i vremena potrebnog za prijeđeni put. Brzina je vektor i ima smjer i veličinu. U fizici, brzina se mjeri u metrima po sekundi (m/s).

Valna duljina

U fizici, valna duljina (označena kao lambda) je udaljenost između dvije uzastopne točke na valnoj funkciji koja imaju istu fazu. Valna duljina se koristi za opisivanje valova, kao što su elektromagnetski valovi, zvuk i ostali oblici valova. Valna duljina se mjeri u metrima (m). Ona je obrnuto proporcionalna frekvenciji vala, što znači da veća frekvencija ima manju valnu duljinu, dok manja frekvencija ima veću valnu duljinu.

Zaključak

Brzina (v) i valna duljina (lambda) su dva važna koncepta u fizici. Brzina predstavlja omjer prijeđenog puta i vremena, dok valna duljina predstavlja udaljenost između dvije uzastopne točke na valnoj funkciji koje imaju istu fazu. Ovi koncepti su ključni za razumijevanje mnogih fenomena u fizici i koriste se u različitim područjima kao što su mehanika, optika, elektromagnetizam i akustika.

  Ocijeni članak!