Šta znači kad kasni menstruacija

Trenutno pregledavate Šta znači kad kasni menstruacija
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 lipnja, 2023

Uzroci kašnjenja menstruacije

Kašnjenje menstruacije može biti uzrokovano različitim faktorima. Jedan od najčešćih uzroka je trudnoća. Ako ste seksualno aktivni i menstruacija kasni, preporučuje se uraditi test na trudnoću kako biste isključili tu mogućnost. Drugi mogući uzroci kašnjenja menstruacije uključuju hormonalne promjene, stres, promjene u tjelesnoj težini, fizički napor, bolesti, upotrebu određenih lijekova ili kontraceptiva, i poremećaje reproduktivnog sistema.

Kada se trebate zabrinuti

U većini slučajeva, kašnjenje menstruacije nije razlog za veliku zabrinutost. Međutim, postoje situacije kada je preporučljivo posjetiti ginekologa. To uključuje slučajeve kada je menstruacija potpuno izostala, kada je kašnjenje praćeno jakim bolovima u donjem dijelu trbuha, ili kada se javljaju druge neobične simptome kao što su krvarenje izvan menstruacije ili promjene u menstrualnom ciklusu.

Kako se nositi sa kašnjenjem menstruacije

Ako menstruacija kasni, možete poduzeti određene korake kako biste se nosili sa situacijom. Prvo, preporučuje se uraditi test na trudnoću kako biste isključili tu mogućnost. Ako test bude negativan, možete pokušati smanjiti stres, poboljšati prehrambene navike, i izbjegavati prekomjernu tjelesnu aktivnost. Ako se kašnjenje ponavlja ili pratite druge neobične simptome, svakako se posavjetujte sa svojim ginekologom kako biste utvrdili uzrok kašnjenja i dobili odgovarajući tretman.

Kada posjetiti ginekologa

Ako menstruacija kasni duže od sedam dana, preporučuje se posjetiti ginekologa. Ginekolog će obaviti pregled i razgovarati s vama o vašim simptomima i medicinskoj istoriji. Na osnovu toga, može biti potrebno uraditi dodatne testove ili pretrage kako bi se utvrdio uzrok kašnjenja menstruacije i pružio odgovarajući tretman ako je potrebno.

  Ocijeni članak!