Šta znači kad ruke drhte

Trenutno pregledavate Šta znači kad ruke drhte
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 rujna, 2023

Uzroci drhtanja ruku

Drhtanje ruku, poznato i kao tremor, može biti uzrokovano različitim faktorima. Jedan od najčešćih uzroka je esencijalni tremor, koji je nasljedna bolest i obično počinje u srednjoj ili kasnijoj dobi. Ovaj oblik drhtanja često se javlja prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti kao što su držanje šoljice ili pisanje.

Simptomi drhtanja ruku

Simptomi drhtanja ruku uključuju vidljivo podrhtavanje jedne ili obje ruke. Drhtanje se obično pogoršava kada osoba pokušava držati nešto ili izvršiti precizne pokrete. U nekim slučajevima, drhtanje može biti toliko izraženo da ometa obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Moguće bolesti povezane s drhtanjem ruku

Drhtanje ruku može biti simptom različitih bolesti i stanja. Parkinsonova bolest je jedan od najpoznatijih uzroka drhtanja ruku. Ova bolest progresivno oštećuje živčani sustav i može uzrokovati drhtanje ruku, kao i druge simptome poput ukočenosti i sporih pokreta. Druge moguće bolesti povezane s drhtanjem ruku uključuju multiple sklerozu, hipertireozu i anksioznost.

Dijagnoza i liječenje

Ako imate problema s drhtanjem ruku, važno je posjetiti liječnika radi dijagnoze. Liječnik će obaviti detaljan pregled i može zatražiti dodatne testove kako bi utvrdio uzrok drhtanja. Liječenje drhtanja ruku ovisi o uzroku i ozbiljnosti simptoma. U nekim slučajevima, promjene u načinu života kao što su izbjegavanje stimulansa poput kofeina i alkohola mogu pomoći smanjiti drhtanje. U drugim slučajevima, liječenje lijekovima ili terapija fizikalne medicine može biti potrebno.

Kada potražiti medicinsku pomoć

Ako primijetite da vam ruke neprestano drhte ili da drhtanje ometa vašu svakodnevnu funkcionalnost, trebali biste potražiti medicinsku pomoć. Liječnik će moći utvrditi uzrok drhtanja i preporučiti adekvatno liječenje. Ne zanemarujte simptome i potražite stručnu pomoć kako biste poboljšali kvalitetu svog života.

  Ocijeni članak!