Šta znači kad vas boli desna strana glave

Trenutno pregledavate Šta znači kad vas boli desna strana glave
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 rujna, 2023

Uzroci boli na desnoj strani glave

Glavobolja je česta tegoba koju može uzrokovati različiti faktori. Kada se bol javlja na desnoj strani glave, to može biti znak određene stanja ili problema.

Napetostna glavobolja

Napetostna glavobolja je najčešći tip glavobolje koji može uzrokovati bol na desnoj strani glave. Ova vrsta glavobolje obično se javlja kao pritisak ili stezanje oko glave i može biti uzrokovana stresom, umorom ili lošim položajem tijela.

Migrena

Migrena je još jedan mogući uzrok boli na desnoj strani glave. Ova vrsta glavobolje obično je pulsirajuća i može biti popraćena mučninom, povraćanjem i osjetljivošću na svjetlost i zvuk.

Klaster glavobolja

Klaster glavobolja je rijedak, ali izuzetno bolan tip glavobolje koji se javlja u serijama. Bol obično zahvaća jednu stranu glave, uključujući desnu stranu, i može biti praćena crvenilom oka, suzenjem i začepljenim nosom.

Sinusitis

Sinusitis je upala sinusa koja može uzrokovati bol na desnoj strani glave. Simptomi sinusitisa uključuju začepljenost nosa, bol u licu i glavi te povećanu osjetljivost na dodir.

Ostali mogući uzroci

Pored navedenih, bol na desnoj strani glave može biti posljedica drugih stanja kao što su upala uha, problemi sa zubima, neuralgija trigeminusa ili čak migrena s aurom. U nekim slučajevima, bol na desnoj strani glave može biti simptom ozbiljnijih problema poput moždanog udara ili tumora mozga.

Ukoliko iskusite bol na desnoj strani glave ili ako se bol često javlja i traje duže vrijeme, važno je potražiti medicinsku pomoć radi dijagnoze i adekvatnog liječenja.

  Ocijeni članak!