Što je aorta?

Trenutno pregledavate Što je aorta?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 rujna, 2023

Anatomske karakteristike

Aorta je najveća arterija u ljudskom tijelu, koja potječe iz lijeve klijetke srca i distribuira kisikom bogatu krv u ostatak tijela. Sastoji se od četiri dijela: uzlaznog dijela aorte, aortnog luka, silaznog dijela aorte i trbušne aorte. Svaki od ovih dijelova ima svoje specifične funkcije i strukturu.

Funkcija

Glavna funkcija aorte je transportiranje kisikom bogate krvi iz srca u sve dijelove tijela. Kada srce pumpa krv u aortu, ona se širi kako bi primila krv i zatim se kontrahira kako bi je gurnula naprijed. Ova ritmička kontrakcija i opuštanje aorte osigurava stalni protok krvi kroz tijelo.

Bolesti aorte

Aorta je podložna različitim bolestima i stanjima. Aneurizma aorte je jedna od najčešćih bolesti aorte, koja se javlja kada se zid aorte proširi i oslabi. Ako aneurizma pukne, može dovesti do ozbiljnih komplikacija i čak smrti. Ateroskleroza, stanje u kojem se na zidovima aorte nakupljaju masne naslage, također je česta bolest koja može dovesti do suženja ili blokade protoka krvi.

Prevencija i liječenje

Redoviti pregledi, zdrava prehrana, redovita tjelesna aktivnost i izbjegavanje pušenja ključni su faktori u prevenciji bolesti aorte. U slučaju bolesti, liječenje može uključivati lijekove, promjene u načinu života, minimalno invazivne zahvate ili čak kirurške intervencije. Svaka osoba s simptomima ili rizičnim faktorima trebala bi potražiti medicinsku pomoć radi dijagnoze i liječenja.

Zaključak

Aorta je vitalna arterija koja omogućuje protok kisika i hranjivih tvari u sve dijelove tijela. Razumijevanje njezine strukture, funkcije i bolesti važno je za održavanje zdravlja srca i kardiovaskularnog sustava u cjelini. Redovita briga o zdravlju i pravovremeno liječenje mogu pomoći u sprječavanju ili kontroliranju bolesti aorte.

  Ocijeni članak!