Što je azbest?

Trenutno pregledavate Što je azbest?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 travnja, 2024

Povijest azbesta

Azbest je prirodni mineral koji se koristi već tisućama godina. Prvi zapisi o korištenju azbesta datiraju još iz drevnog Egipta, gdje se koristio u izradi tkanina i materijala. Tijekom povijesti, azbest je postao popularan zbog svojih izolacijskih i čvrstoća svojstava.

Opis i svojstva azbesta

Azbest je skupina šest prirodnih minerala koji su se koristili u građevinskoj industriji. Najčešće korišteni oblici azbesta su krocidolit, amfibol, kriptolit, antofilit, aktinolit i hrysotil. Azbest ima vlaknastu strukturu koja mu daje iznimnu čvrstoću i otpornost na toplinu. To ga čini idealnim materijalom za izolaciju i protupožarne mjere.

Upotreba azbesta

Azbest se koristio u raznim industrijama, uključujući građevinarstvo, brodogradnju, automobilsku industriju i proizvodnju električnih aparata. Najčešća primjena azbesta bila je u izolaciji cijevi, krovova i zidova. Također se koristio u proizvodnji kočnica, spojnica i drugih dijelova vozila. Zahvaljujući svojim svojstvima, azbest je bio široko prihvaćen materijal u industriji.

Opasnosti vezane uz azbest

Iako je azbest bio popularan zbog svojih svojstava, kasnije su otkrivene ozbiljne zdravstvene posljedice povezane s izlaganjem azbestu. Azbestna vlakna, kada su udisana, mogu se zadržati u plućima i izazvati ozbiljne bolesti poput raka pluća, mezotelioma i asbestoze. Izlaganje azbestu najčešće se događa na radnom mjestu, posebno u industrijama koje su koristile azbest. Stoga su mnoge zemlje zabranile upotrebu azbesta i propisale stroge sigurnosne mjere kako bi zaštitile radnike i javnost od opasnosti azbesta.

Zaključak

Azbest je mineral koji je nekoć bio široko korišten zbog svojih izolacijskih i čvrstoća svojstava. Međutim, kasnije su otkrivene ozbiljne zdravstvene posljedice povezane s izlaganjem azbestu, zbog čega je mnoge zemlje zabranile njegovu upotrebu. Svijest o opasnostima azbesta i dalje se širi, a sigurnosne mjere se poduzimaju kako bi se smanjilo izlaganje ovom opasnom mineralu.

  Ocijeni članak!