Što je bipolarno raspoloženje?

Trenutno pregledavate Što je bipolarno raspoloženje?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 lipnja, 2023

Simptomi bipolarnog rastrojstva

Bipolarno rastrojstvo, također poznato kao manična depresija, je mentalni poremećaj koji karakteriziraju ekstremne promjene raspoloženja. Osobe s bipolarnim rastrojstvom prolaze kroz epizode manije i depresije, koje mogu trajati tjednima ili mjesecima.

Epizode manije

Tijekom epizoda manije, osobe doživljavaju povećanu energiju, euforiju, impulsivno ponašanje i smanjenu potrebu za snom. Mogu se osjećati nadmoćno, imati brzu govor i povećanu seksualnu želju.

Epizode depresije

Epizode depresije karakteriziraju osjećaj tuge, gubitak interesa za aktivnosti koje su inače uživali, osjećaj umora, promjene u apetitu i spavanju, te suicidalne misli.

Vrste bipolarnog rastrojstva

Postoje različite vrste bipolarnog rastrojstva, uključujući bipolarni tip I, bipolarni tip II, ciklotimija i drugo. Svaka vrsta ima različite karakteristike i intenzitet simptoma.

Liječenje bipolarnog rastrojstva

Bipolarno rastrojstvo je kronični poremećaj koji zahtijeva dugoročno liječenje. Terapija obično uključuje kombinaciju lijekova, kao što su stabilizatori raspoloženja, antipsihotici i antidepresivi, te psihoterapiju koja pomaže osobama da upravljaju simptomima i stresom. Redovite konzultacije s psihijatrom su također važne za praćenje i prilagodbu terapije.

Utjecaj na svakodnevni život

Bipolarno rastrojstvo može značajno utjecati na svakodnevni život osoba koje ga imaju. Oscilacije između maničnih i depresivnih epizoda mogu otežati održavanje stabilnih odnosa, obavljanje svakodnevnih zadataka i održavanje zaposlenja. Stigmatizacija i nedostatak razumijevanja o bipolarnom rastrojstvu također mogu predstavljati dodatne izazove za osobe koje žive s ovim poremećajem.

Podrška i svjesnost

Važno je pružiti podršku osobama s bipolarnim rastrojstvom i podići svijest o ovom poremećaju kako bi se smanjila stigmatizacija i poboljšala kvaliteta života onih koji su pogođeni. Edukacija o simptomima, dostupnosti liječenja i pružanje podrške može pomoći osobama s bipolarnim rastrojstvom da žive punim i zadovoljnim životom.

  Ocijeni članak!