U kojoj godini rastu umnjaci

Trenutno pregledavate U kojoj godini rastu umnjaci
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 svibnja, 2024

Kada se javljaju umnjaci?

Umnjaci, poznati i kao osmi zubi, su treći molari koji se obično javljaju između 17. i 25. godine života. Međutim, vrijeme rasta umnjaka može varirati kod svake osobe.

Simptomi rasta umnjaka

Kada umnjaci počinju rasti, mogu se pojaviti određeni simptomi. Neki od najčešćih simptoma rasta umnjaka uključuju bol u području desni, oticanje, nelagodu prilikom žvakanja hrane i glavobolju. Ovi simptomi mogu biti privremeni i obično nestaju nakon što umnjaci potpuno izrastu.

Kako olakšati simptome?

Postoji nekoliko načina kako ublažiti simptome rasta umnjaka. Preporučuje se redovito ispiranje toplom slanom vodom, korištenje analgetika za smanjenje boli, primjena hladnih obloga na područje otoka te izbjegavanje tvrde hrane koja može dodatno iritirati desni.

Kada posjetiti zubara?

Ako se simptomi rasta umnjaka pogoršavaju ili traju duže vrijeme, preporučuje se posjetiti zubara. Zubari mogu pregledati stanje umnjaka i preporučiti odgovarajuće postupke, poput vađenja umnjaka ako su problematični ili izrastaju u nepravilnom položaju.

Koje su komplikacije rasta umnjaka?

Rast umnjaka može dovesti do određenih komplikacija. Neki umnjaci mogu biti impacted, što znači da su zarobljeni ispod desni ili kosti. To može uzrokovati infekciju, bol i oštećenje okolnih zuba. Također, umnjaci koji izrastaju u nepravilnom položaju mogu pritisnuti susjedne zube i uzrokovati probleme s zagrizom.

U zaključku

Rast umnjaka je individualan proces koji se obično događa između 17. i 25. godine života. Simptomi rasta umnjaka mogu biti neugodni, ali se obično mogu ublažiti primjenom odgovarajućih mjera. Ako imate bilo kakve probleme ili komplikacije vezane uz rast umnjaka, preporučuje se konzultacija sa zubarom koji će vam pružiti odgovarajuću njegu i tretman.

  Ocijeni članak!