Što je dobro za bronhitis

Trenutno pregledavate Što je dobro za bronhitis
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 lipnja, 2024

Simptomi bronhitisa


Bronhitis je upala sluznice dišnih putova, koja može biti uzrokovana virusima, bakterijama ili alergijama. Najčešći simptomi bronhitisa uključuju kašalj, poteškoće s disanjem, povišenu temperaturu, umor i bol u prsima.

Lijekovi za bronhitis

U liječenju bronhitisa mogu se koristiti razni lijekovi ovisno o uzroku i težini simptoma. U slučaju virusne infekcije, antibiotici nisu učinkoviti i preporučuje se mirovanje, unos dovoljno tekućine i simptomatsko liječenje. Ako je bronhitis uzrokovan bakterijskom infekcijom, mogu se propisati antibiotici. Za ublažavanje simptoma kašlja i olakšavanje disanja mogu se koristiti bronhodilatatori i ekspektoransi.

Narodni lijekovi za bronhitis

Uz tradicionalne medicinske tretmane, neki ljudi koriste i narodne lijekove za olakšavanje simptoma bronhitisa. Jedan od popularnih prirodnih lijekova je inhalacija pare, koja može pomoći u otvaranju dišnih puteva i smanjenju kašlja. Također se preporučuje unošenje dovoljno tekućine, posebno toplih napitaka poput biljnih čajeva i juha. Med se također često koristi za ublažavanje kašlja kod bronhitisa.

Prevencija bronhitisa

Kako bi se smanjio rizik od bronhitisa, važno je održavati jak imunološki sustav. To uključuje redovito pranje ruku, izbjegavanje pušenja i izlaganja duhanskom dimu te izbjegavanje kontakta s ljudima koji imaju prehladu ili gripu. Također je važno održavati zdravu prehranu, redovito vježbati i izbjegavati stres.

Kada potražiti liječničku pomoć

U većini slučajeva bronhitis se može liječiti kod kuće, ali u nekim situacijama potrebna je medicinska pomoć. Ako simptomi bronhitisa traju dulje od dva tjedna, pogoršavaju se ili se javljaju teški simptomi poput poteškoća s disanjem ili visoke temperature, važno je potražiti liječničku pomoć. Liječnik će moći postaviti točnu dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman.

  Ocijeni članak!