Što je energija

Trenutno pregledavate Što je energija
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 studenoga, 2023

Oblik i priroda energije

Energija je osnovna svojstva prirode koja omogućuje izvršavanje radnji, stvaranje promjena i obavljanje rada. Ona dolazi u različitim oblicima, uključujući toplinsku, svjetlosnu, električnu, mehaničku i kemijsku energiju. Svaki oblik energije ima svoje karakteristike i može se pretvarati iz jednog oblika u drugi.

Definicija energije

Energija se može definirati kao sposobnost tijela ili sustava da obavlja rad. Prema zakonu o očuvanju energije, energija se ne može stvoriti niti uništiti, već se samo pretvara iz jednog oblika u drugi. To znači da ukupna količina energije u svemiru ostaje konstantna.

Primjena energije

Energija ima široku primjenu u svakodnevnom životu i industriji. Toplinska energija se koristi za grijanje prostora i vode, svjetlosna energija za osvjetljenje, električna energija za pokretanje električnih uređaja, mehanička energija za obavljanje fizičkog rada, a kemijska energija za pogon motora i kemijske reakcije.

Izvori energije

Postoje različiti izvori energije. Neki od njih uključuju fosilna goriva poput ugljena, nafte i plina, obnovljive izvore poput sunčeve energije, vjetra i hidroelektrane, nuklearne izvore energije te biomasu i geotermalnu energiju. Svaki izvor energije ima svoje prednosti i nedostatke u smislu dostupnosti, utjecaja na okoliš i održivosti.

Utjecaj energije na okoliš

Korištenje energije ima značajan utjecaj na okoliš. Fosilna goriva, koja su dugo vremena bila glavni izvor energije, emitiraju štetne plinove koji pridonose globalnom zatopljenju i onečišćenju zraka. Zbog toga je važno razvijati i koristiti obnovljive izvore energije koji su čišći i održiviji.

  Ocijeni članak!