Zašto je dobar Q10

Trenutno pregledavate Zašto je dobar Q10
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 studenoga, 2023

Q10 – Ključni antioksidans

Q10, poznat i kao koenzim Q10, je prirodni spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela. On igra važnu ulogu u proizvodnji energije u tijelu i ima snažna antioksidativna svojstva. Kao antioksidans, Q10 pomaže u zaštiti stanica od oštećenja slobodnim radikalima koji mogu uzrokovati starenje i bolesti.

Energetska podrška

Q10 je također važan za proizvodnju energije u tijelu. On sudjeluje u stvaranju ATP-a, molekule koja je ključna za prijenos energije unutar stanica. Kada razina Q10 u tijelu opada, to može rezultirati smanjenom proizvodnjom energije i umorom.

Pomoć kod srčanih problema

Studije su pokazale da Q10 može imati povoljan učinak na srce. On pomaže u održavanju zdravog srčanog ritma, jača srčani mišić i poboljšava opću funkciju srca. Također se pokazalo da Q10 može smanjiti rizik od srčanih bolesti kod osoba koje su već u riziku.

Anti-aging svojstva

Q10 se često koristi u kozmetičkim proizvodima zbog svojih anti-aging svojstava. On pomaže u smanjenju vidljivosti bora, poboljšava elastičnost kože i čini je mlađom i zdravijom. Također štiti kožu od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Podrška za zdravlje mozga

Q10 igra važnu ulogu u zdravlju mozga. On pomaže u održavanju kognitivnih funkcija, poput pamćenja i koncentracije. Također se pokazalo da Q10 može imati blagotvoran učinak kod nekih neurodegenerativnih bolesti, poput Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

Doziranje i sigurnost

Preporučena doza Q10 varira ovisno o svrsi korištenja. Za opću podršku zdravlju, preporučuje se uzimanje 100-200 mg Q10 dnevno. Međutim, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom prije početka uzimanja dodataka prehrani. Q10 je općenito siguran za većinu ljudi, ali može interagirati s određenim lijekovima, pa je važno biti oprezan ako uzimate druge lijekove.

Q10 je izuzetno koristan dodatak prehrani s brojnim blagodatima za naše tijelo. Kao antioksidans, on štiti stanice od oštećenja, dok kao energetski podržavajući spoj pomaže u održavanju vitalnosti. Također ima povoljan učinak na srce, kožu i mozak. Uz pravilno doziranje i savjet liječnika, Q10 može biti izvrstan dodatak za održavanje zdravlja i vitalnosti.

  Ocijeni članak!