Što je fluorescencija?

Trenutno pregledavate Što je fluorescencija?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 lipnja, 2023

Historija fluorescencije

Fluorescencija je pojava koja se prvi put primijetila u 16. stoljeću, kada je George Stokes primijetio da neki minerali emitiraju svjetlost kada su izloženi ultraljubičastom svjetlu. Nazvana je po fluorescini, prirodnom pigmentu koji posjeduje ovu osobinu. Nakon toga, mnogi znanstvenici su istraživali ovu pojavu i otkrili da se fluorescencija javlja kada atomi ili molekule apsorbiraju energiju i zatim je emitiraju u obliku svjetlosti drugačije valne duljine.

Kako funkcionira fluorescencija?

Fluorescencija se događa kada materijal apsorbira energiju u obliku svjetlosnih fotona. Ovi fotoni povećavaju energiju elektrona u atomima ili molekulama materijala. Kada se elektron podigne na višu energetsku razinu, ona je nestabilna i vraća se na nižu energetsku razinu. Prilikom tog povratka, elektron emitira svjetlost specifične valne duljine, koja je vidljiva kao fluorescencija.

Primjena fluorescencije

Fluorescencija ima široku primjenu u različitim područjima. U znanosti se koristi za istraživanje molekularnih interakcija, dijagnostiku bolesti i analizu materijala. U industriji se koristi za detekciju curenja plinova, kontrolu kvalitete i forenzične svrhe. Također se koristi u svakodnevnim predmetima kao što su fluorescentne svjetiljke, boje za tijelo i sigurnosni markeri.

Razlika između fluorescencije i fosforescencije

Iako su slične po tome što oba procesa uključuju emisiju svjetlosti, fluorescencija i fosforescencija se razlikuju u trajanju emisije svjetlosti. Fluorescentni materijali emitiraju svjetlost samo dok su izloženi izvoru energije, dok fosforescentni materijali mogu zadržati energiju i emitirati svjetlost čak i nakon prestanka izloženosti izvoru energije.

Fluorescencija u prirodi

Fluorescencija se može primijetiti i u prirodi. Mnoge biljke i životinje emitiraju svjetlost putem fluorescencije, što može biti korisno za kamuflažu, privlačenje partnera ili privlačenje plijena. Na primjer, neke morske životinje proizvode fluorescentno svjetlo koje im pomaže da se sakriju od predatora ili privuku plijen.

Zaključak

Fluorescencija je zanimljiva pojava koja se javlja kada atomi ili molekule apsorbiraju energiju i emitiraju je u obliku svjetlosti drugačije valne duljine. Ova pojava ima široku primjenu u znanosti, industriji i svakodnevnim predmetima. Razumijevanje fluorescencije omogućava nam bolje razumijevanje svjetlosti i njenih interakcija s materijalom.

  Ocijeni članak!