Što je giht

Trenutno pregledavate Što je giht
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 lipnja, 2024

Simptomi gihta

Giht je upalna bolest koja se javlja kao rezultat nakupljanja kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Najčešće se javlja u palcu na nozi, ali može zahvatiti i druge zglobove kao što su koljena, gležnjevi, zglobovi stopala i ruke. Glavni simptom gihta je iznenadna jaka bol u zahvaćenom zglobu, praćena oticanjem, crvenilom i osjetljivošću na dodir.

Uzroci gihta

Giht je uzrokovan prekomjernom proizvodnjom mokraćne kiseline u tijelu ili smanjenom sposobnošću tijela da je ukloni. Prekomjerna koncentracija mokraćne kiseline dovodi do stvaranja kristala koji se talože u zglobovima, izazivajući upalu i bol. Prekomjerna koncentracija mokraćne kiseline može biti rezultat genetskih faktora, prehrane bogate purinima (kao što su crveno meso, morski plodovi i alkohol), prekomjerne tjelesne težine, određenih lijekova ili zdravstvenih stanja poput dijabetesa ili bubrežnih problema.

Liječenje gihta

Liječenje gihta obično uključuje kombinaciju promjene prehrambenih navika, lijekova i mjera za ublažavanje simptoma. Preporučuje se smanjenje unosa purina iz hrane, povećanje unosa tekućine kako bi se potaknulo izlučivanje mokraćne kiseline, te izbjegavanje alkohola. Lijekovi koji se koriste u liječenju gihta uključuju protuupalne lijekove za ublažavanje boli i upale, kao i lijekove koji smanjuju proizvodnju mokraćne kiseline ili povećavaju njezino izlučivanje. U težim slučajevima gihta može se propisati i terapija koja smanjuje koncentraciju mokraćne kiseline u tijelu.

Prevencija gihta

Prevencija gihta uključuje održavanje zdrave tjelesne težine, umjerenu konzumaciju purina iz hrane, izbjegavanje alkohola i adekvatnu hidrataciju. Također je važno kontrolirati druge zdravstvene probleme poput dijabetesa ili bubrežnih problema koji mogu povećati rizik od gihta. Redoviti pregledi i praćenje razine mokraćne kiseline u krvi također mogu pomoći u prevenciji gihta.

Zaključak

Giht je upalna bolest koja uzrokuje jake bolove u zglobovima, a javlja se kao rezultat nakupljanja kristala mokraćne kiseline. Promjena prehrambenih navika, lijekovi i mjere za ublažavanje simptoma ključni su za liječenje gihta. Prevencija gihta uključuje održavanje zdravog načina života i kontrolu drugih zdravstvenih problema koji mogu povećati rizik od ove bolesti.

  Ocijeni članak!