Što je gluhoća?

Trenutno pregledavate Što je gluhoća?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 studenoga, 2023

Uzroci gluhoće

Gluhoća je stanje u kojem osoba ima smanjenu ili potpuno odsutnu sposobnost čuti zvukove. Postoji nekoliko uzroka gluhoće, uključujući genetske faktore, infekcije, ozljede i izloženost buci. Genetske mutacije mogu prenijeti oštećenje sluha s generacije na generaciju, dok infekcije kao što su meningitis ili upala srednjeg uha mogu uzrokovati privremenu ili trajnu gluhoću. Ozljede glave ili izloženost buci izazivaju oštećenje slušnog živca ili unutarnjeg uha, što može rezultirati gubitkom sluha.

Vrste gluhoće

Postoje različite vrste gluhoće koje se mogu klasificirati prema vremenu nastanka i razini oštećenja sluha. Kongenitalna gluhoća se javlja kod osoba koje su gluhe od rođenja, dok stečena gluhoća nastaje nakon rođenja. Oštećenje sluha može biti potpuno ili djelomično, što određuje razinu gluhoće. Također se razlikuje između provodne gluhoće, koja je uzrokovana problemima u provođenju zvuka do unutarnjeg uha, i senzorineuralne gluhoće, koja je posljedica oštećenja slušnog živca ili unutarnjeg uha.

Posljedice gluhoće

Gluhoća može imati značajan utjecaj na život osobe. Osobe s gluhoćom mogu imati poteškoće u komunikaciji, učenju jezika, obrazovanju i profesionalnom napredovanju. Također mogu doživjeti socijalnu izolaciju i emocionalne poteškoće zbog problema u komunikaciji s drugima. Važno je pružiti podršku i prilagodbe osobama s gluhoćom kako bi im se omogućilo da žive punim i kvalitetnim životom.

Liječenje i podrška

Postoje različite metode liječenja i podrške za osobe s gluhoćom. Jedna od najčešćih metoda je uporaba slušnih aparata ili implantata koji pojačavaju zvuk i omogućuju bolje razumijevanje govora. Za osobe s težom gluhoćom, znakovni jezik može biti korisna alternativa za komunikaciju. Također postoje specijalizirane škole i institucije koje pružaju obrazovanje i podršku osobama s gluhoćom. Važno je da osobe s gluhoćom dobiju pravovremenu dijagnozu i podršku kako bi se olakšalo njihovo svakodnevno funkcioniranje i integracija u društvo.

  Ocijeni članak!