Što je HIV i kako se prenosi?

Trenutno pregledavate Što je HIV i kako se prenosi?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 srpnja, 2023

Simptomi HIV-a

HIV (Human Immunodeficiency Virus) je virus koji napada imunološki sustav tijela. Nakon infekcije, osoba može razviti simptome slične gripi, kao što su vrućica, umor, glavobolja i bolovi u mišićima. Ovi simptomi obično traju nekoliko tjedana, nakon čega slijedi period asimptomatske infekcije koji može trajati godinama.

Prijenos HIV-a

HIV se prenosi kroz određene tjelesne tekućine kao što su krv, sperma, vaginalna tekućina i majčino mlijeko. Najčešći načini prijenosa HIV-a su nezaštićeni spolni odnos, dijeljenje igala i transfuzija zaražene krvi. Također, HIV se može prenijeti s majke na dijete tijekom trudnoće, porođaja ili dojenja.

Mjere prevencije

Prevencija HIV-a uključuje upotrebu kondoma tijekom spolnog odnosa, izbjegavanje dijeljenja igala i korištenje sterilnih igala. Također, važno je provesti testiranje na HIV i pridržavati se sigurnih seksualnih praksi. Trudnice koje su zaražene HIV-om trebaju dobiti adekvatnu medicinsku skrb kako bi se smanjio rizik prijenosa na dijete.

Život s HIV-om

HIV je kronična infekcija koja se može kontrolirati terapijom antiretrovirusnim lijekovima. Pravilno liječenje može usporiti napredovanje infekcije i smanjiti rizik od komplikacija. Osobe s HIV-om mogu voditi normalan život uz redovite posjete liječniku, pridržavanje terapije i zdrav način života.

Zaključak

HIV je virus koji napada imunološki sustav i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Prijenos HIV-a događa se kroz određene tjelesne tekućine, ali se može spriječiti primjenom odgovarajućih mjera prevencije. Rano otkrivanje infekcije i pravilno liječenje ključni su za kontrolu HIV-a i očuvanje zdravlja.

  Ocijeni članak!