Što je koronarna arterijska bolest?

Trenutno pregledavate Što je koronarna arterijska bolest?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 srpnja, 2023

Simptomi koronarne arterijske bolesti

Koronarna arterijska bolest (KAB) je ozbiljna srčana bolest koja nastaje kada se koronarne arterije, koje opskrbljuju srce krvlju, sužavaju ili blokiraju. Ova bolest može dovesti do srčanog udara i drugih komplikacija. Ključno je prepoznati simptome KAB kako bi se pravovremeno poduzelo liječenje.

Uzroci koronarne arterijske bolesti

Glavni uzrok koronarne arterijske bolesti je ateroskleroza, proces u kojem se plakovi od masnoća, kolesterola i drugih tvari nakupljaju na unutarnjim stijenkama arterija. Ovaj proces može suziti arterije i ometati protok krvi prema srcu.

Dijagnoza i liječenje koronarne arterijske bolesti

Koronarna arterijska bolest se dijagnosticira pomoću različitih testova kao što su elektrokardiogram (EKG), stres test, koronarna angiografija i krvni testovi. Liječenje KAB-a uključuje promjene životnog stila, lijekove i u nekim slučajevima, kirurške zahvate poput angioplastike i bypass operacije.

Prevencija koronarne arterijske bolesti

Prevencija koronarne arterijske bolesti je ključna za održavanje zdravlja srca. To uključuje zdravu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost, prestanak pušenja, kontrolu krvnog tlaka i kolesterola te upravljanje stresom. Redoviti liječnički pregledi i praćenje zdravstvenog stanja također su važni za rano otkrivanje i liječenje koronarne arterijske bolesti.

Zaključak

Koronarna arterijska bolest je ozbiljna srčana bolest koja zahtijeva pažnju i brzo liječenje. Rano prepoznavanje simptoma, dijagnoza i adekvatno liječenje mogu pomoći u sprječavanju komplikacija i poboljšanju kvalitete života pacijenata. Prevencija KAB-a kroz zdrav stil života i redovite medicinske preglede ključna je za održavanje zdravlja srca.

  Ocijeni članak!