Što je kvadrat

Trenutno pregledavate Što je kvadrat
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 siječnja, 2024

Kvadrat u geometriji

Kvadrat je geometrijski oblik koji se sastoji od četiri jednake stranice i četiri unutarnja kuta od 90 stupnjeva. Ova jednostavna definicija čini kvadrat jednim od osnovnih oblika u geometriji.

Površina kvadrata

Površina kvadrata se računa kao proizvod duljine stranice s duljinom stranice, odnosno kvadratom duljine stranice. Označava se s A i izražava u kvadratnim jedinicama. Na primjer, ako je duljina stranice kvadrata 5 cm, površina će biti 5 cm * 5 cm = 25 cm^2.

Opseg kvadrata

Opseg kvadrata se računa kao zbroj duljina sva četiri kuta kvadrata. Označava se s O i izražava u jedinicama duljine. Na primjer, ako je duljina stranice kvadrata 5 cm, opseg će biti 4 * 5 cm = 20 cm.

Primjene kvadrata

Kvadrati se često koriste u raznim područjima kao što su gradnja, matematika, fizika i umjetnost. U gradnji se često koriste kvadrati za označavanje pravokutnih površina, dok se u matematici kvadrati koriste za rješavanje kvadratnih jednadžbi. Kvadrati se također koriste u fizici za proučavanje površina i volumena, dok su u umjetnosti kvadrati često korišteni kao elementi dizajna i kompozicije.

Zaključak

Kvadrat je osnovni geometrijski oblik s četiri jednake stranice i četiri unutarnja kuta od 90 stupnjeva. Njegova površina se računa kao kvadrat duljine stranice, dok se opseg računa kao zbroj duljina svih stranica. Kvadrati imaju široku primjenu u različitim područjima kao što su gradnja, matematika, fizika i umjetnost.

  Ocijeni članak!