S koji je broj

Trenutno pregledavate S koji je broj
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 veljače, 2024

Brojevi u matematici

Brojevi su osnovni elementi matematike. Oni se koriste za izračunavanje, mjerenje, identifikaciju i razumijevanje kvantitete. Jedan od najvažnijih koncepta u matematici je razumijevanje različitih vrsta brojeva.

Prirodni brojevi

Prirodni brojevi su brojevi koji se koriste za brojanje i označavaju količinu elemenata u skupu. Ovi brojevi su pozitivni i ne sadrže decimalne ili razlomljene dijelove.

Cjelobrojni brojevi

Cjelobrojni brojevi uključuju prirodne brojeve i negativne brojeve. Ovi brojevi se koriste za označavanje dugovanja, temperature ispod nule i ostale situacije koje uključuju negativne vrijednosti.

Racionalni brojevi

Racionalni brojevi su brojevi koji se mogu izraziti kao razlomak dvaju cijelih brojeva. Oni uključuju i cjelobrojne brojeve i razlomke. Na primjer, 1/2, 0.5 i -2/3 su svi racionalni brojevi.

Iracionalni brojevi

Iracionalni brojevi su brojevi koji se ne mogu izraziti kao razlomak dvaju cijelih brojeva. Oni su beskonačni decimalni brojevi koji se ne ponavljaju. Primjeri iracionalnih brojeva su √2, π (pi) i e.

Realni brojevi

Realni brojevi obuhvaćaju sve racionalne i iracionalne brojeve. To su svi brojevi koji se mogu prikazati na brojevnoj liniji.

Kompleksni brojevi

Kompleksni brojevi se sastoje od realnog dijela i imaginarnog dijela. Oni se koriste u matematici i fizici za rješavanje problema koji uključuju kvadratne korijene negativnih brojeva.

Ovo su samo neke od vrsta brojeva koje matematika proučava. Brojevi su osnova svih matematičkih operacija i igraju ključnu ulogu u različitim područjima znanosti i svakodnevnog života.

  Ocijeni članak!