Što je Liga nacija

Trenutno pregledavate Što je Liga nacija
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 rujna, 2023

Povijest

Liga nacija je bila međunarodna organizacija osnovana 10. siječnja 1920. godine kao rezultat Versajskog mirovnog sporazuma koji je okončao Prvi svjetski rat. Cilj osnivanja Lige nacija bio je održavanje mira i sigurnosti te promicanje suradnje među nacijama.

Struktura i članstvo

Liga nacija je imala glavno tijelo pod nazivom Vijeće Lige nacija koje je bilo odgovorno za donošenje odluka i rješavanje međunarodnih sukoba. Članovi Lige nacija bili su države koje su ratificirale Statut Lige nacija. Tijekom svog postojanja, Liga nacija je imala 58 članica.

Djelovanje i nasljeđe

Liga nacija je poduzimala niz aktivnosti kako bi ostvarila svoje ciljeve. Među najznačajnijim djelovanjima bilo je posredovanje u međunarodnim sporovima, promicanje razoružanja i suradnje te zaštita manjinskih prava. Unatoč svojim naporima, Liga nacija nije uspjela spriječiti izbijanje Drugog svjetskog rata, te je prestala s radom 20. travnja 1946. godine.

Nasljednica

Liga nacija je naslijedila Organizacija ujedinjenih naroda (OUN) koja je osnovana 24. listopada 1945. godine s ciljem promicanja međunarodne sigurnosti, suradnje i održavanja mira. OUN je naslijedila i neke od funkcija i ciljeva koje je imala Liga nacija.

Zaključak

Liga nacija je bila prva međunarodna organizacija koja je nastojala održavati mir i sigurnost među nacijama. Iako je njezino postojanje bilo relativno kratko, Liga nacija je postavila temelje za kasnije formiranje Organizacije ujedinjenih naroda i ostavila trajni utjecaj na međunarodne odnose.

  Ocijeni članak!