Mogu li muškarci zatrudnjeti?

Trenutno pregledavate Mogu li muškarci zatrudnjeti?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 kolovoza, 2023

Biološka razlika

Muškarci i žene se biološki razlikuju po mnogočemu, a jedna od tih razlika je i sposobnost zatrudnjivanja. Dok žene imaju reproduktivni sustav koji im omogućuje da nose i rađaju djecu, muškarci nemaju tu mogućnost.

Genetske i hormonske predispozicije

Začeće i trudnoća ovise o prisutnosti jajne stanice i spermija. Muškarci proizvode spermije, ali nemaju jajne stanice potrebne za začeće. Osim toga, muškarci imaju drugačiju hormonsku ravnotežu koja ne podržava trudnoću.

Umjetna oplodnja

Iako muškarci ne mogu zatrudnjeti na prirodan način, moderna medicina omogućuje im da postanu roditelji uz pomoć umjetne oplodnje. Postupci poput intrauterine inseminacije (IUI) ili in vitro oplodnje (IVF) omogućuju muškarcima da imaju biološko potomstvo.

Transrodne osobe

Transrodne osobe su pojedinci čiji rodni identitet ne odgovara spolu kojeg su imali pri rođenju. Dok muškarci koji su prešli u ženski rod mogu proći kroz hormonsku terapiju i promjenu spola, što im omogućuje da razviju neke reproduktivne sposobnosti žena, oni ne mogu prirodno zatrudnjeti.

Zaključak

Iako muškarci ne mogu prirodno zatrudnjeti, medicinska tehnologija omogućuje im da postanu roditelji uz pomoć umjetne oplodnje. Biološka razlika između muškaraca i žena, kao i genetske i hormonske predispozicije, čine da je trudnoća isključivo ženska sposobnost.

  Ocijeni članak!