Koji se predmeti polažu na državnoj maturi

Trenutno pregledavate Koji se predmeti polažu na državnoj maturi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 kolovoza, 2023

Predmeti na državnoj maturi

Državna matura je standardizirani ispit koji se provodi na kraju srednjoškolskog obrazovanja. Sastoji se od više predmeta, koji su odabrani kako bi se procijenilo znanje u različitim područjima. U nastavku su navedeni neki od predmeta koji se mogu polagati na državnoj maturi.

Hrvatski jezik

Hrvatski jezik je obavezan predmet na državnoj maturi. Uključuje provjeru znanja gramatike, pravopisa, interpretacije književnih djela i pisanja eseja. Ovaj predmet procjenjuje komunikacijske vještine i razumijevanje jezika.

Matematika

Matematika je također obavezan predmet na državnoj maturi. Ispit obuhvaća različite matematičke koncepte kao što su algebra, geometrija, statistika i matematička analiza. Cilj je procijeniti matematičke vještine i logičko razmišljanje učenika.

Strani jezik

Učenici mogu odabrati jedan strani jezik koji će polagati na državnoj maturi. Ovaj predmet obuhvaća razumijevanje i komunikaciju na stranom jeziku, kao i gramatiku i vokabular. Najčešće se biraju engleski, njemački, talijanski, francuski ili španjolski jezik.

Fizika

Fizika je jedan od predmeta na državnoj maturi koji procjenjuje znanje iz područja fizikalnih zakona, mehanike, termodinamike i elektromagnetizma. Ispit uključuje teorijska pitanja i praktične zadatke.

Povijest

Povijest je predmet koji proučava događaje i procese iz prošlosti. Na državnoj maturi, ispit iz povijesti obuhvaća različite povijesne periode i događaje, kao i analizu izvora i interpretaciju povijesnih činjenica.

Biologija

Biologija se bavi proučavanjem života i živih organizama. Ispit iz biologije na državnoj maturi uključuje različite biološke koncepte, kao što su genetika, ekologija, anatomija i fiziologija.

Ovo su samo neki od predmeta koji se mogu polagati na državnoj maturi. Postoje i drugi predmeti kao što su kemija, geografija, likovna umjetnost, glazbena umjetnost itd. Izbor predmeta ovisi o interesima i planovima učenika.

  Ocijeni članak!