Što je nafta

Trenutno pregledavate Što je nafta
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 studenoga, 2023

Povijest

Nafta je prirodno fosilno gorivo koje je nastalo milijunima godina procesom raspadanja organske tvari. Prvi tragovi nafte datiraju još iz drevnih civilizacija kao što su Egipat i Mezopotamija, gdje je korištena za razne svrhe, poput ljepila i ljekovitih pripravaka.

Proces nastanka

Nafta se formira kroz proces koji uključuje taloženje organske tvari na dnu oceana i jezera. Kroz milijune godina, pritisak i toplina pretvaraju tu organsku tvar u naftu. Nakon formiranja, nafta migrira prema površini i akumulira se u podzemnim rezervoarima.

Upotreba

Nafta je izuzetno važan resurs koji se koristi u raznim industrijama. Glavna upotreba nafte je u proizvodnji goriva, poput benzina, dizela i kerozina, koji pokreću vozila, avione i brodove diljem svijeta. Osim toga, nafta se koristi i u proizvodnji plastike, kemijskih proizvoda, guma, maziva i mnogih drugih proizvoda.

Efekti na okoliš

Iako je nafta neophodna za suvremeni način života, njezina eksploatacija i korištenje imaju negativne učinke na okoliš. Curenje nafte iz bušotina ili brodova može uzrokovati onečišćenje mora i štetiti morskom životu. Također, sagorijevanje nafte kao goriva doprinosi stvaranju stakleničkih plinova i globalnom zatopljenju.

Budućnost nafte

Zbog ograničenih rezervi nafte i negativnih utjecaja na okoliš, istraživanje i razvoj alternativnih izvora energije postaju sve važniji. Obnovljivi izvori energije, poput solarnih i vjetroelektrana, postaju sve popularniji kao zamjena za fosilna goriva poput nafte. Očekuje se da će u budućnosti nafta postupno biti zamijenjena čišćim i održivijim izvorima energije.

  Ocijeni članak!