Što je periferni živčani sustav?

Trenutno pregledavate Što je periferni živčani sustav?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 rujna, 2023

Opis perifernog živčanog sustava

Periferni živčani sustav (PŽS) je dio živčanog sustava koji se sastoji od svih živaca izvan središnjeg živčanog sustava (mozga i kralježnične moždine). To uključuje sve živce koji povezuju tijelo s okolinom i omogućuju komunikaciju između središnjeg živčanog sustava i ostalih dijelova tijela.

Funkcije perifernog živčanog sustava

Periferni živčani sustav ima nekoliko važnih funkcija. Jedna od glavnih funkcija je prenošenje informacija između središnjeg živčanog sustava i periferije tijela. To znači da omogućuje prijenos senzornih informacija (poput dodira, boli, temperature itd.) iz periferije prema mozgu kako bi se obradile i interpretirale. Također omogućuje prijenos motoričkih informacija iz mozga prema periferiji kako bi se izvršile odgovarajuće motoričke aktivnosti.

Periferni živčani sustav također igra važnu ulogu u regulaciji autonomnih funkcija tijela poput disanja, probave, srčane aktivnosti i mnogih drugih. Ovi autonomni živci kontroliraju rad unutarnjih organa i omogućuju im da funkcioniraju ispravno bez svjesne kontrole.

Podjela perifernog živčanog sustava

Periferni živčani sustav se dalje dijeli na somatski i autonomni živčani sustav. Somatski živčani sustav je odgovoran za voljne pokrete mišića i osjetila, dok autonomni živčani sustav kontrolira autonomne funkcije tijela koje su izvan naše svjesne kontrole. Autonomni živčani sustav se dalje dijeli na simpatički i parasimpatički živčani sustav koji imaju suprotne funkcije u regulaciji tjelesnih procesa.

Oštećenje perifernog živčanog sustava

Oštećenje perifernog živčanog sustava može imati ozbiljne posljedice na funkcioniranje tijela. To može uključivati gubitak osjeta, slabost mišića, koordinacijske poteškoće i druge probleme. Oštećenje perifernih živaca može biti uzrokovano ozljedama, infekcijama, autoimunim bolestima ili drugim medicinskim stanjima. Rehabilitacija i terapija mogu pomoći u oporavku i poboljšanju funkcionalnosti perifernog živčanog sustava.

  Ocijeni članak!