Što je personifikacija

Trenutno pregledavate Što je personifikacija
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 travnja, 2024

Definicija personifikacije

Personifikacija je figura u književnosti koja se koristi za davanje ljudskih karakteristika neživim predmetima, životinjama ili apstraktnim pojmovima. Ova figura ima svrhu da animira predmete ili pojave kako bi se poboljšala njihova opisna snaga i emocionalna povezanost s čitateljem. Personifikacija je često korištena u poeziji, ali se može primijeniti i u drugim oblicima književnosti.

Primjeri personifikacije

1. “Sunce se smiješi” – ova rečenica personificira sunce dajući mu ljudski atribut smijeha.
2. “Vjetar šapuće tiho” – ovdje se vjetar personificira kao da ima sposobnost šaputanja, što je ljudska karakteristika.

Funkcija personifikacije

Personifikacija se koristi kako bi se stvorila snažna vizualna slika ili emocionalna veza između čitatelja i opisivanog predmeta. Ova figura omogućuje čitatelju da se bolje poveže s pričom ili pjesmom, jer se neživi predmeti ili apstraktne pojave prikazuju na način koji je čitatelju poznat i razumljiv. Personifikacija također može dodati poetičnost i ljepotu književnom djelu.

Razlike između personifikacije i antropomorfizma

Personifikacija je slična antropomorfizmu, ali postoji jedna bitna razlika. Dok personifikacija daje ljudske karakteristike neživim predmetima ili apstraktnim pojmovima, antropomorfizam daje ljudske karakteristike životinjama. Ova razlika je važna jer personifikacija se odnosi na predmete koji nisu živi, dok antropomorfizam se odnosi na životinje.

Zaključak

Personifikacija je figura u književnosti koja koristi ljudske karakteristike kako bi animirala nežive predmete ili apstraktne pojmove. Ova figura pomaže u stvaranju snažnih vizualnih slika i emocionalne veze između čitatelja i opisivanog predmeta. Personifikacija se često koristi u poeziji i drugim oblicima književnosti kako bi se unijela poetičnost i ljepota u tekst.

  Ocijeni članak!