Što je platina?

Trenutno pregledavate Što je platina?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:5 listopada, 2023

Povijest i otkriće

Platina je kemijski element koji se nalazi u periodnom sustavu elemenata pod simbolom Pt. Otkrivena je u 18. stoljeću, a prvi put je opisana 1735. godine od strane španjolskih konkvistadora u Kolumbiji. Međutim, tek 1803. godine je engleski kemičar William Hyde Wollaston izolirao čistu platina i utvrdio njenu kemijsku strukturu.

Fizička svojstva

Platina je srebrnobijeli metal koji se odlikuje visokom gustoćom, vrlo je otporna na koroziju i ima visoku toplinsku i električnu provodljivost. Također, platina je jedan od najtežih metala i ima visoku taljivu točku.

Primjena

Platina ima široku primjenu u različitim industrijama. Kao katalizator, koristi se u automobilskoj industriji za smanjenje štetnih emisija. Također, koristi se u proizvodnji nakita zbog svoje iznimne ljepote i trajnosti. Platina se također koristi u medicini, posebno u stomatologiji i kardiologiji. Također ima primjenu u elektronici, kemiji i energetici.

Ekonomski značaj

Platina je vrlo rijedak metal i jedan od najskupljih metala na svijetu. Njena cijena je često veća od cijene zlata. Najveći svjetski proizvođač platine je Južna Afrika, koja kontrolira većinu svjetske opskrbe ovim metalom. Platina se također nalazi u Rusiji, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Zanimljivosti

Platina je jedan od rijetkih metala koji se koristi u izradi novčanica. Također, zbog svoje otpornosti na koroziju, platina se koristi u proizvodnji električnih kontakata i elektroda za elektrokemijske procese. Platina je također vrlo popularan materijal u svijetu mode i dizajna zbog svoje jedinstvene boje i sjaja.

  Ocijeni članak!