Što je plućna fibroza?

Trenutno pregledavate Što je plućna fibroza?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:27 travnja, 2023

Simptomi plućne fibroze

Plućna fibroza je progresivna bolest pluća koja se karakterizira ožiljavanjem i zadebljanjem tkiva pluća. Ova bolest može uzrokovati razne simptome koji se mogu razlikovati kod svakog pacijenta. Najčešći simptomi plućne fibroze uključuju kratkoću daha, suhi kašalj, umor, gubitak apetita i neobjašnjiv gubitak težine. Ovi simptomi često postupno napreduju tijekom vremena, a mogu rezultirati teškim oštećenjem plućne funkcije.

Uzroci plućne fibroze

U većini slučajeva, uzrok plućne fibroze nije poznat i klasificira se kao idiopatska plućna fibroza. Međutim, postoje i određeni faktori koji mogu povećati rizik od razvoja ove bolesti. To uključuje pušenje, izloženost štetnim tvarima poput prašine, kemikalija ili zagađivača zraka, te genetske predispozicije. Također se vjeruje da određene autoimune bolesti i virusne infekcije mogu biti povezane s pojavom plućne fibroze.

Dijagnoza i liječenje plućne fibroze

Dijagnoza plućne fibroze obično uključuje detaljan pregled medicinske povijesti pacijenta, fizički pregled, laboratorijske testove i slikovne pretrage pluća kao što su rendgenski snimak pluća ili CT skeniranje. Konačna dijagnoza se postavlja na temelju biopsije pluća. Nažalost, plućna fibroza je neizlječiva bolest, ali postoje terapije koje mogu usporiti napredovanje bolesti i ublažiti simptome. Liječenje obično uključuje uporabu imunosupresivnih lijekova, kortikosteroida i kisika za olakšavanje disanja. U nekim slučajevima, transplantacija pluća može biti opcija za pacijente s teškim oštećenjem pluća.

Život s plućnom fibrozom

Plućna fibroza može značajno utjecati na kvalitetu života pacijenta. Ova bolest može ograničiti fizičku aktivnost, uzrokovati umor i otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Stoga je važno da pacijenti s plućnom fibrozom redovito posjećuju svog liječnika, pridržavaju se propisane terapije i vode zdrav način života. Potpora obitelji i prijatelja također može biti od velike važnosti za pacijente koji se suočavaju s ovom bolešću.

Plućna fibroza je ozbiljna bolest koja zahtijeva stručnu medicinsku skrb. Rani simptomi plućne fibroze mogu biti slični drugim plućnim bolestima, stoga je važno pravovremeno potražiti medicinsku pomoć ako primijetite bilo kakve promjene u disanju ili druge simptome povezane s plućima.

  Ocijeni članak!