Što je quinoa

Trenutno pregledavate Što je quinoa
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 studenoga, 2023

Povijest quinoe

Quinoa je drevna biljka koja potječe iz Južne Amerike, točnije s područja Anda. Već tisućama godina, Andski narodi koriste quinou kao osnovnu namirnicu u svojoj prehrani. Ova biljka je bila izuzetno važna za Inke, koji su je smatrali svetom hranom. Quinoa je dobila naziv ‘materija života’ zbog svoje nutritivne vrijednosti i zdravstvenih prednosti.

Botanički opis

Quinoa je jednogodišnja biljka koja pripada porodici amarantovki. Može narasti do visine od 1 do 3 metra. Listovi su joj pernato razdjeljeni, a cvjetovi su sitni i skupljeni u grozdaste cvatove. Plodovi quinoe su sjemenke koje dolaze u raznim bojama, uključujući bijelu, crnu, crvenu i smeđu.

Nutritivna vrijednost

Quinoa je izuzetno hranjiva namirnica. Sadrži sve esencijalne aminokiseline, što je čini jedinom biljnom hranom koja je potpuni izvor bjelančevina. Također je bogata vlaknima, vitaminima B skupine, vitaminom E, željezom, magnezijem, fosforom i kalijem. Quinoa je također bezglutenska, što je čini odličnom opcijom za osobe koje imaju intoleranciju na gluten.

Upotreba u prehrani

Quinoa se koristi na razne načine u kulinarstvu. Može se kuhati kao riža, dodavati juhama i salatama ili koristiti kao prilog jelima. Quinoa ima blagu orašastu aromu i lagano hrskavu teksturu. Njezina neutralna aroma omogućuje kombiniranje s raznim okusima i začinima. Zbog svoje nutritivne vrijednosti, quinoa je postala popularna kao zdrava i hranjiva alternativa tjestenini, riži i drugim žitaricama.

Zaključak

Quinoa je izuzetno vrijedna biljka koja je postala popularna diljem svijeta zbog svoje nutritivne vrijednosti i zdravstvenih prednosti. Bogata je bjelančevinama, vlaknima i esencijalnim hranjivim tvarima. Quinoa je bezglutenska i može se koristiti na razne načine u kulinarstvu. Dodavanje quinoe u prehranu može donijeti mnoge koristi za zdravlje i dobrobit.

  Ocijeni članak!