Što je šarlah?

Trenutno pregledavate Što je šarlah?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 srpnja, 2023

Simptomi šarlaha

Šarlah je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Streptococcus pyogenes. Glavni simptomi uključuju crvene mrlje na koži, visoku temperaturu, upalu grla i oticanje žlijezda.

Prenos i dijagnoza

Šarlah se obično prenosi kapljičnim putem, kroz kašalj ili kihanje zaražene osobe. Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkih simptoma i uzimanja brisa grla radi identifikacije bakterije.

Liječenje i prevencija

Šarlah se obično liječi antibioticima kako bi se ublažili simptomi i spriječile komplikacije. Prevencija uključuje redovito pranje ruku, izbjegavanje bliskog kontakta s zaraženim osobama i pravilno korištenje maramica prilikom kihanja ili kašljanja.

Moguće komplikacije

Ako se šarlah ne liječi pravilno, mogu se javiti komplikacije poput reumatske groznice, oštećenja bubrega ili infekcija kože. Stoga je važno pravovremeno potražiti medicinsku pomoć i slijediti propisane terapije.

Povijest šarlaha

Šarlah je poznat već stoljećima, a prvi opisi bolesti potječu još iz 16. stoljeća. Tijekom povijesti, šarlah je bio česta zarazna bolest, ali se broj slučajeva smanjio zahvaljujući poboljšanju higijenskih uvjeta i dostupnosti antibiotika.

Zaključak

Šarlah je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Streptococcus pyogenes. Simptomi uključuju crvene mrlje na koži, visoku temperaturu i upalu grla. Liječenje se provodi antibioticima, a prevencija uključuje pravilnu higijenu i izbjegavanje kontakta s zaraženim osobama.

  Ocijeni članak!