Što je scintigrafija srca

Trenutno pregledavate Što je scintigrafija srca
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 kolovoza, 2023

Metoda snimanja srca

Scintigrafija srca je dijagnostička metoda koja se koristi za procjenu funkcije srca i otkrivanje eventualnih poremećaja u njegovom radu. Ova neinvazivna tehnika omogućuje detaljno snimanje srčanog mišića i krvnih žila koje ga opskrbljuju.

Kako se provodi scintigrafija srca

Scintigrafija srca se provodi uz pomoć radioaktivnih tvari koje se ubrizgavaju u pacijentovu venu. Te tvari se vežu za crvena krvna zrnca i emitiraju gama zrake koje se mogu detektirati pomoću specijalne kamere. Snimanje srca se obično vrši u mirovanju i tijekom opterećenja, kao što je fizička aktivnost na pokretnoj traci ili primjena lijekova koji ubrzavaju srčani rad.

Indikacije i koristi

Scintigrafija srca se koristi za dijagnosticiranje i praćenje različitih srčanih stanja. Može se koristiti za otkrivanje koronarne bolesti srca, procjenu općeg stanja srčanog mišića, identifikaciju oštećenja srčanog tkiva nakon srčanog udara ili procjenu učinka terapije kod srčanih bolesti. Također se može koristiti za procjenu protoka krvi u srčanim žilama i otkrivanje eventualnih blokada.

Mogući rizici i nuspojave

Scintigrafija srca je relativno siguran postupak, ali kao i svaki medicinski test, može izazvati neke nuspojave. Najčešće nuspojave uključuju alergijske reakcije na ubrizgane tvari, blagu nelagodu tijekom ubrizgavanja ili umjerenu izloženost malim dozama zračenja. Važno je napomenuti da su potencijalne koristi scintigrafije srca obično veće od mogućih rizika.

Zaključak

Scintigrafija srca je korisna dijagnostička metoda koja pomaže u procjeni funkcije srca i otkrivanju srčanih poremećaja. Ova neinvazivna tehnika omogućuje detaljno snimanje srčanog mišića i krvnih žila, pružajući važne informacije o protoku krvi i općem stanju srca. Scintigrafija srca se često koristi kao sastavni dio kardiološke dijagnostike i omogućuje pravovremenu intervenciju i liječenje srčanih problema.

  Ocijeni članak!