Što je scintigrafija

Trenutno pregledavate Što je scintigrafija
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 srpnja, 2023

Kako funkcionira scintigrafija?

Scintigrafija je slikovna dijagnostička metoda koja se koristi u nuklearnoj medicini. U osnovi, scintigrafija koristi radioaktivne tvari, poznate kao radiofarmaceutici, koje se ubrizgavaju u pacijenta kako bi se dobila informacija o funkciji određenog organa ili tkiva. Radiofarmaceutici emitiraju gama zrake, koje se mogu otkriti i snimiti pomoću specijalne kamere nazvane gama kamera.

Koje su primjene scintigrafije?

Scintigrafija se koristi u mnogim područjima medicine. Najčešće se koristi za ispitivanje srca, pluća, kostiju, jetre i štitnjače. U kardiologiji, scintigrafija srca može se koristiti za procjenu protoka krvi, otkrivanje oštećenja srčanog mišića i identifikaciju koronarne bolesti. U onkologiji, scintigrafija može pomoći u otkrivanju i praćenju tumora, dok se u reumatologiji koristi za dijagnosticiranje upalnih stanja zglobova.

Koje su prednosti scintigrafije?

Scintigrafija ima nekoliko prednosti u usporedbi s drugim slikovnim dijagnostičkim metodama. Jedna od glavnih prednosti je sposobnost scintigrafije da otkrije promjene na staničnoj razini, što je često nevidljivo drugim metodama. Također, scintigrafija je neinvazivna i ne boli pacijenta. Ova metoda također omogućuje praćenje funkcije organa tijekom vremena, što je korisno za praćenje napretka bolesti ili učinkovitosti terapije.

Kako se izvodi scintigrafija?

Scintigrafija se izvodi u posebnim nuklearnim medicinskim centrima. Pacijentu se ubrizgava radiofarmaceutik, a zatim se snimaju slike pomoću gama kamere. Snimanje traje nekoliko minuta do nekoliko sati, ovisno o organu koji se ispituje. Nakon snimanja, liječnik će analizirati dobivene slike i donijeti dijagnozu. Važno je napomenuti da je scintigrafija sigurna metoda, a doza zračenja koju pacijent prima tijekom postupka je vrlo mala.

Zaključak

Scintigrafija je važna dijagnostička metoda koja se koristi u nuklearnoj medicini. Ona omogućuje procjenu funkcije organa i tkiva pomoću radiofarmaceutika i gama kamere. Scintigrafija ima široku primjenu u različitim područjima medicine i pruža brojne prednosti u odnosu na druge dijagnostičke metode. S obzirom na sigurnost i informativnost ove metode, scintigrafija je neprocjenjiv alat u postavljanju dijagnoza i praćenju bolesti.

  Ocijeni članak!