Što je simetikon

Trenutno pregledavate Što je simetikon
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:30 lipnja, 2023

Upotreba

Simetikon je medicinski spoj koji se koristi za ublažavanje simptoma nadutosti i plinova u probavnom sustavu. On djeluje tako da smanjuje površinsku napetost plinova u crijevima, čime se olakšava njihovo izbacivanje iz tijela. Simetikon se može pronaći u različitim oblicima, uključujući tablete, kapsule, kapi i sirupe.

Mehanizam djelovanja

Simetikon djeluje tako da smanjuje napetost površine mjehurića plina u crijevima. Kada se simetikon proguta, on se raspoređuje po crijevima i stvara tanak sloj koji sprječava spajanje mjehurića plina u veće mjehure. To omogućuje da se plinovi lakše kreću kroz probavni sustav i izbacuju iz tijela.

Indikacije

Simetikon se obično koristi za ublažavanje simptoma nadutosti, nadraženog crijeva i plinova. Također se može koristiti prije radioloških pregleda ili endoskopija kako bi se smanjila količina plinova u crijevima i poboljšala kvaliteta slike. Simetikon je siguran za upotrebu kod odraslih i djece, ali uvijek treba slijediti upute liječnika ili upute na pakiranju.

Nuspojave

Simetikon se obično dobro podnosi i rijetko uzrokuje nuspojave. U nekim slučajevima, mogu se javiti blage probavne smetnje poput mučnine, povraćanja ili proljeva. Ako se javi bilo koja neobična ili ozbiljna nuspojava, treba se konzultirati s liječnikom.

Savjeti za upotrebu

Pri upotrebi simetikona treba se pridržavati uputa liječnika ili uputa na pakiranju. Obično se preporučuje uzimanje simetikona nakon obroka i prije spavanja. Također je važno ne prekoračiti preporučenu dozu i ne koristiti simetikon dulje vrijeme bez savjetovanja s liječnikom. Ako simptomi ne nestanu ili se pogoršaju, treba se obratiti liječniku radi daljnje evaluacije.

  Ocijeni članak!