Što je snijeg?

Trenutno pregledavate Što je snijeg?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:6 rujna, 2023

Kristali leda

Snijeg je atmosferski fenomen koji se javlja kada se vodena para kondenzira izravno u kristale leda. Ovi kristali se zatim kombiniraju u snježne pahulje koje padaju na zemlju. Svaka pahulja snijega ima svoj jedinstveni oblik i strukturu, što je rezultat složenih uvjeta u kojima se formira.

Meteorološki uvjeti

Snijeg se obično javlja kada temperatura u atmosferi padne ispod nule, ali može pasti i pri blago pozitivnim temperaturama ako su uvjeti povoljni. Važan faktor za stvaranje snijega je vlažnost zraka, jer su potrebni dovoljni izvor vodene pare i hladnoća za kondenzaciju i kristalizaciju leda.

Oblici snijega

Postoji nekoliko različitih oblika snijega, uključujući pahulje, pahuljice, pahuljice s krunicom i grude snijega. Pahulje su najpoznatiji oblik snijega i imaju složene šestokutne kristale. Pahuljice su manje i jednostavnije od pahulja, dok pahuljice s krunicom imaju dodatne izrasline na svojoj strukturi. Grude snijega se oblikuju kada se kristali leda stisnu zajedno.

Geografska raspodjela

Snijeg se javlja u različitim dijelovima svijeta, ovisno o klimatskim uvjetima. Područja s hladnijim zimama i većom nadmorskom visinom imaju veću vjerojatnost za snježne padaline. Snijeg je osobito čest u polarnim regijama i planinskim područjima, gdje se može zadržati dulje vrijeme.

Utjecaj snijega

Snijeg ima različite utjecaje na okoliš i društvo. Njegova bijela boja reflektira sunčevu svjetlost, što može pridonijeti hlađenju okoline. Snijeg također može biti izvor vode za rijeke i jezera kada se otopi. Međutim, snježne oluje i velike količine snijega mogu uzrokovati probleme u prometu, oštetiti infrastrukturu i dovesti do privremenog prekida rada.

  Ocijeni članak!