Što je stoicizam

Trenutno pregledavate Što je stoicizam
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 lipnja, 2023

Povijest stoicizma

Stoicizam je drevna filozofska škola koja je nastala u 3. stoljeću prije Krista u antičkoj Grčkoj. Njeni najpoznatiji osnivači su Zenon iz Kitija, Klean i Ksenofont iz Kitija. Stoicizam je postao vrlo utjecajan u Rimskom Carstvu, gdje su njegove ideje bile popularne među vojnicima, političarima i običnim ljudima.

Temeljni principi stoicizma

Stoicizam se temelji na ideji da je cilj života postizanje emocionalne ravnoteže i unutarnjeg mira. Stoici vjeruju da je sreća neovisna o vanjskim okolnostima i da je moguće postići unutarnji mir bez obzira na vanjske utjecaje. Oni naglašavaju važnost kontrole nad vlastitim mislima, emocijama i postupcima. Stoici također vjeruju u prihvaćanje sudbine i prirodnog poretka svijeta.

Etika i moralnost u stoicizmu

Stoici su razvili snažan etički sustav koji se temelji na vrlinama poput hrabrosti, pravednosti, umjerenosti i mudrosti. Oni vjeruju da je moralnost jedini put prema sreći i da je svaki pojedinac odgovoran za svoje postupke. Stoici naglašavaju važnost samodiscipline i samokontrole kako bi se postigla moralnost i unutarnji mir.

Praksa stoicizma

Stoicizam nije samo teorija, već i praksa. Stoici vježbaju kontemplaciju, meditaciju i samorefleksiju kako bi razvili emocionalnu ravnotežu i unutarnji mir. Oni se također bave vježbama poput prihvaćanja neizbježnih promjena i suočavanja s poteškoćama s hrabrošću i smirenošću. Stoici također potiču altruizam i brigu za druge, vjerujući da je to put prema sreći.

Utjecaj stoicizma danas

Stoicizam je imao i nastavlja imati značajan utjecaj na filozofiju, psihologiju i samorazvoj. Njegove ideje o emocionalnoj ravnoteži, samokontroli i prihvaćanju sudbine korisne su u modernom svijetu koji je često ispunjen stresom i neizvjesnošću. Stoicizam nas uči kako se nositi s poteškoćama i kako postići unutarnji mir. Mnogi ljudi danas prakticiraju stoicizam kao način života kako bi poboljšali svoju emocionalnu dobrobit i kvalitetu života.

Zaključak

Stoicizam je drevna filozofska škola koja se temelji na ideji postizanja emocionalne ravnoteže i unutarnjeg mira. Stoici vjeruju u kontrolu nad vlastitim mislima i emocijama te u prihvaćanje sudbine. Stoicizam ima snažan etički sustav i naglašava važnost samodiscipline i samokontrole. Prakticiranje stoicizma može pomoći u postizanju emocionalne dobrobiti i unutarnjeg mira u modernom svijetu.

  Ocijeni članak!