Što je temperatura

Trenutno pregledavate Što je temperatura
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 ožujka, 2024

Kako se definira temperatura?

Temperatura je fizikalna veličina koja opisuje stupanj topline tijela ili okoline. Ona se mjeri pomoću termometra i izražava se u određenoj mjeri, kao što su Celzijeva, Kelvinova ili Fahrenheitova skala.

Kako se mjeri temperatura?

Temperatura se mjeri pomoću termometra, instrumenta koji reagira na promjene u toplinskom stanju tijela. Termometar se obično sastoji od staklene cijevi s tekućinom (kao što je živa ili alkohol) koja se širi ili skuplja ovisno o temperaturi. Moderni termometri također koriste elektroničke senzore za precizno mjerenje temperature.

Koje su različite skale temperature?

Postoje nekoliko različitih skala temperature koje se koriste diljem svijeta. Najčešće korištene su Celzijeva, Kelvinova i Fahrenheitova skala. Celzijeva skala se temelji na točki smrzavanja i vrelištu vode, pri čemu je 0°C točka smrzavanja, a 100°C vrelište. Kelvinova skala koristi apsolutnu nulu, na kojoj je temperatura -273,15°C, kao svoju referentnu točku. Fahrenheitova skala, koja se najčešće koristi u Sjevernoj Americi, ima točku smrzavanja vode na 32°F i točku vrenja na 212°F.

Koja je važnost mjerenja temperature?

Mjerenje temperature ima široku primjenu u mnogim područjima. Ono je ključno u znanstvenim istraživanjima, meteorologiji, medicini, industriji, kućanstvima i mnogim drugim područjima. Precizno mjerenje temperature omogućuje kontrolu procesa, održavanje sigurnosti i udobnosti, kao i pružanje informacija o stanju okoline.

  Ocijeni članak!