Što je to melanom?

Trenutno pregledavate Što je to melanom?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:27 kolovoza, 2023

Simptomi melanoma

Melanom je vrsta kožnog karcinoma koji se razvija iz melanocita, stanica koje proizvode pigment melanin. Ovaj tip raka obično se pojavljuje na koži, ali može se pojaviti i na sluznicama. Melanom može biti smrtonosan ako se ne otkrije i ne liječi na vrijeme.

Faktori rizika

Postoje brojni faktori rizika koji mogu povećati šanse za razvoj melanoma. To uključuje izlaganje suncu, osobito opekline od sunca u djetinjstvu, prisutnost velikog broja madeža ili atipičnih madeža, obiteljsku anamnezu melanoma i oslabljen imunološki sustav.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza melanoma uključuje vizualni pregled madeža, dermatoskopiju, biopsiju i histopatološku analizu. Ako se melanom dijagnosticira, liječenje može uključivati kirurško uklanjanje, kemoterapiju, radioterapiju ili imunoterapiju, ovisno o stadiju bolesti.

Prevencija melanoma

Najbolji način prevencije melanoma je zaštita od sunca. To uključuje nošenje zaštitne odjeće, korištenje kreme za sunčanje s visokim faktorom zaštite, izbjegavanje izlaganja suncu u najtoplijem dijelu dana i redovito pregledavanje kože kako bi se otkrili eventualni promjene. Također je važno educirati ljude o rizicima melanoma i poticati redovite preglede kod dermatologa.

Prognoza

Prognoza melanoma ovisi o stadiju bolesti pri dijagnozi. Rani stadiji melanoma imaju bolju prognozu, dok su kasni stadiji povezani s lošijim ishodom. Redoviti samopregledi kože i brzo djelovanje u slučaju sumnjivih promjena ključni su za rano otkrivanje i liječenje melanoma.

  Ocijeni članak!