Što je UNESCO

Trenutno pregledavate Što je UNESCO
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 rujna, 2023

Povijest i utemeljenje

UNESCO je skraćenica za Organizaciju Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Osnovan je 16. studenog 1945. godine kao međuvladina organizacija s ciljem promicanja mira, suradnje i očuvanja kulturne baštine.

Područja djelovanja

UNESCO djeluje na pet glavnih područja: obrazovanje, prirodne znanosti, društvene i humanističke znanosti, kultura te komunikacija i informacija. Kroz ove sfere rada UNESCO promiče međunarodnu suradnju, razumijevanje i dijalog među različitim kulturama.

Programi i projekti

UNESCO provodi brojne programe i projekte koji se fokusiraju na različite aspekte obrazovanja, znanosti, kulture i komunikacije. Primjerice, Program svjetske baštine ima za cilj zaštitu i očuvanje prirodnih i kulturnih lokaliteta koji imaju iznimnu vrijednost za čovječanstvo.

UNESCO i svjetska baština

UNESCO je posebno poznat po svojoj ulozi u zaštiti svjetske baštine. Kroz Konvenciju o svjetskoj baštini, UNESCO identificira, štiti i promiče lokalitete koji predstavljaju iznimnu univerzalnu vrijednost. Trenutno postoji preko 1000 svjetskih baština diljem svijeta, uključujući prirodne i kulturne lokalitete kao što su Machu Picchu, Veliki kineski zid i Nacionalni park Plitvička jezera.

UNESCO i obrazovanje

UNESCO također igra ključnu ulogu u promicanju obrazovanja kao temeljnog ljudskog prava. Kroz programe kao što su Svjetski dan učitelja i Globalni monitor obrazovanja, UNESCO radi na poboljšanju pristupa kvalitetnom obrazovanju diljem svijeta. Organizacija također potiče interkulturno obrazovanje i učenje o održivom razvoju.

Zaključak

UNESCO je međunarodna organizacija koja ima važnu ulogu u promicanju obrazovanja, znanosti, kulture i komunikacije. Kroz svoje programe i projekte, UNESCO radi na očuvanju kulturne baštine, zaštiti svjetske baštine i poboljšanju pristupa obrazovanju diljem svijeta. Njegova misija je promicanje mira i međunarodne suradnje kroz razumijevanje i poštovanje različitih kultura i vrijednosti.

  Ocijeni članak!