Što je XAMPP

Trenutno pregledavate Što je XAMPP
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 travnja, 2024

Instalacija i Konfiguracija

XAMPP je besplatni open-source paket softvera koji se koristi za postavljanje i upravljanje lokalnim web serverom. Skraćenica XAMPP označava X (za bilo koji operativni sustav), Apache, MySQL, PHP i Perl. Ovaj paket je posebno popularan među programerima i web developerima jer omogućuje jednostavno postavljanje lokalnog razvojnog okruženja koje podržava izvođenje PHP skripti i upravljanje bazama podataka.

Apache

Jedan od ključnih sastojaka XAMPP-a je Apache web server. Apache je najpopularniji web server na svijetu i koristi se za distribuciju web sadržaja. XAMPP dolazi s predkonfiguriranim Apache serverom, što znači da korisnici ne moraju prolaziti kroz složeni postupak instalacije i konfiguracije samog servera. Nakon instalacije XAMPP-a, Apache server je spreman za upotrebu i može se koristiti za hostiranje web stranica i aplikacija.

MySQL

Drugi važan sastojak XAMPP-a je MySQL baza podataka. MySQL je popularni open-source sustav za upravljanje bazom podataka koji omogućuje pohranu i upravljanje podacima u strukturiranim formatima. XAMPP dolazi s predinstaliranom verzijom MySQL-a, što znači da korisnici ne moraju ručno instalirati i konfigurirati bazu podataka. Ovo je posebno korisno za web developere jer im omogućuje jednostavno testiranje i razvoj aplikacija koje koriste bazu podataka.

PHP i Perl

XAMPP također uključuje podršku za PHP i Perl, dva popularna programska jezika koji se često koriste u web developmentu. PHP je serverski skriptni jezik koji se koristi za generiranje dinamičkog sadržaja na web stranicama, dok je Perl opći skriptni jezik koji se koristi za različite svrhe, uključujući obradu teksta i web razvoj. XAMPP omogućuje programerima da izvršavaju PHP i Perl skripte na lokalnom računalu, što je vrlo korisno za testiranje i razvoj web aplikacija.

Zaključak

XAMPP je moćan alat koji omogućuje jednostavno postavljanje lokalnog web servera. Njegova predinstalirana verzija Apache web servera, MySQL baze podataka i podrška za PHP i Perl čine ga idealnim izborom za web developere i programere. XAMPP omogućuje korisnicima da brzo i jednostavno razvijaju i testiraju web aplikacije na svom vlastitom računalu prije nego što ih postave na stvarni web server. Bez sumnje, XAMPP je neprocjenjiv alat za sve koji se bave web developmentom.

  Ocijeni članak!