Što je žuta groznica i kako se prenosi?

Trenutno pregledavate Što je žuta groznica i kako se prenosi?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:5 listopada, 2023

Simptomi žute groznice

Žuta groznica je virusna bolest koju uzrokuje flavivirus. Ova bolest može uzrokovati ozbiljne simptome, kao što su visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, mučnina, povraćanje i žutica. Žutica je stanje u kojem koža i bjeloočnice postaju žute zbog oštećenja jetre.

Kako se prenosi žuta groznica?

Žuta groznica se prenosi putem ugriza zaraženih komaraca. Najčešći prijenosnik žute groznice je komarac Aedes aegypti, koji se nalazi u tropskim i suptropskim područjima. Kada zaraženi komarac ugrize zdravu osobu, virus se prenosi na tu osobu.

Rasprostranjenost žute groznice

Žuta groznica je najčešća u tropskim područjima Afrike i Južne Amerike. U tim regijama, bolest može biti endemska, što znači da se stalno pojavljuje. Žuta groznica može biti sezonska ili epidemija, s većim brojem slučajeva tijekom određenih razdoblja.

Prevencija i liječenje žute groznice

Najbolji način za sprečavanje žute groznice je cijepljenje. Cjepivo protiv žute groznice je učinkovito i preporučuje se putnicima koji putuju u područja s visokim rizikom od zaraze. Osim cijepljenja, važno je koristiti sredstva za zaštitu od komaraca, kao što su repelenti i nošenje zaštitne odjeće koja smanjuje izloženost ugrizima komaraca.

U slučaju infekcije žutom groznicom, liječenje se uglavnom usredotočuje na ublažavanje simptoma i održavanje hidratacije. Hospitalizacija može biti potrebna za osobe s teškim simptomima ili komplikacijama.

  Ocijeni članak!