Što predstavlja razlučivost

Trenutno pregledavate Što predstavlja razlučivost
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 lipnja, 2023

Definicija razlučivosti

Razlučivost je pojam koji se koristi u različitim područjima, ali u osnovi se odnosi na sposobnost razlikovanja detalja ili jasnoće prikaza. U kontekstu slika, razlučivost se odnosi na broj piksela koji se mogu prikazati na zaslonu ili ispisati na papiru.

Razlučivost u digitalnoj fotografiji

U digitalnoj fotografiji, razlučivost se mjeri u broju piksela po jedinici duljine, često izraženom kao piksela po inču (ppi). Veća razlučivost omogućuje prikazivanje više detalja i jasniju sliku, ali istovremeno rezultira većom veličinom datoteke.

Razlučivost u videozapisima

U svijetu videozapisa, razlučivost se odnosi na broj piksela u svakom okviru. Standardna definicija (SD) ima razlučivost od 720×480 piksela, dok visoka definicija (HD) može imati razlučivost od 1920×1080 piksela. Napredniji formati, poput 4K i 8K, nude još veću razlučivost i detalje.

Razlučivost u zaslonima

Razlučivost zaslona se odnosi na broj piksela koje zaslon može prikazati. Veća razlučivost omogućuje prikazivanje više sadržaja na zaslonu i oštriju sliku. Uobičajene razlučivosti za računalne monitore su 1920×1080 (Full HD) ili 3840×2160 (4K).

Utjecaj razlučivosti

Razlučivost ima veliki utjecaj na kvalitetu slike ili videa. Veća razlučivost omogućuje prikazivanje više detalja i oštriju sliku, ali istovremeno zahtijeva i više resursa, kao što su veće prostor za pohranu ili brže računalne komponente za obradu slike.

  Ocijeni članak!