Što se gleda za upis na fakultet

Trenutno pregledavate Što se gleda za upis na fakultet
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 rujna, 2023

1. Srednjoškolski uspjeh

Upis na fakultet često zahtijeva dobar srednjoškolski uspjeh. Prosječna ocjena i rezultati na državnoj maturi mogu biti presudni faktori pri odabiru kandidata.

2. Rezultati prijemnog ispita

Mnogi fakulteti imaju prijemni ispit koji se koristi kao dodatna provjera znanja i vještina kandidata. Rezultati prijemnog ispita mogu biti važan faktor prilikom odlučivanja o upisu.

3. Predznanje i interesi

Fakulteti često traže da kandidati imaju određeno predznanje iz područja studija koje žele upisati. Također, interesi kandidata mogu biti uzeti u obzir prilikom odabira.

4. Dodatne aktivnosti

Pored akademskog uspjeha, fakulteti mogu cijeniti i dodatne aktivnosti poput volontiranja, sudjelovanja u sportskim ili umjetničkim aktivnostima. Ove aktivnosti mogu pokazati kandidatovu motivaciju i angažman.

5. Preporuke i motivacijsko pismo

Neke visokoškolske institucije traže preporuke od profesora ili mentora, kao i motivacijsko pismo u kojem kandidat može iznijeti svoje razloge za upis na određeni fakultet.

6. Konkurencija

Ovisno o popularnosti fakulteta i broju raspoloživih mjesta, konkurencija za upis može biti vrlo jaka. U takvim slučajevima, kriteriji za upis mogu biti postavljeni vrlo visoko.

7. Posebni zahtjevi

Neke specifične studijske programe mogu pratiti posebni zahtjevi, poput portfelja radova ili dodatnih testova. Kandidati moraju zadovoljiti ove zahtjeve kako bi se kvalificirali za upis na takve programe.

8. Financijski aspekt

Na nekim fakultetima, financijski aspekt može biti bitan faktor. Troškovi školarine i mogućnosti za dobivanje stipendija ili drugih financijskih potpora mogu utjecati na odluku o upisu.

9. Kvota za strane studente

Na nekim fakultetima postoji kvota za strane studente. Ovi studenti moraju zadovoljiti posebne uvjete i kriterije kako bi se upisali na fakultet.

  Ocijeni članak!