Koji predmeti se boduju za upis u srednju školu

Trenutno pregledavate Koji predmeti se boduju za upis u srednju školu
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 prosinca, 2023

Opći uvjeti za upis u srednju školu

Da biste se upisali u srednju školu, morate ispuniti određene uvjete koji variraju ovisno o zemlji i školskom sustavu. Jedan od tih uvjeta je uspješno završena osnovna škola. Međutim, osim toga, još jedan važan faktor kod upisa u srednju školu su bodovi koje učenici ostvaruju tijekom osnovnoškolskog obrazovanja.

Specifični predmeti za upis

Većina srednjih škola ima određene predmete koji se boduju prilikom upisa. Ovi predmeti često uključuju matematiku, hrvatski jezik, strane jezike (najčešće engleski), prirodne i društvene znanosti te likovnu ili glazbenu kulturu. Bodovi se dodjeljuju na temelju ocjena koje učenici postignu u tim predmetima. Ovisno o školi i programu, mogu postojati i dodatni predmeti koji se boduju, kao što su informatika, tjelesna i zdravstvena kultura, ili neki drugi specifični predmeti vezani za određeni program škole.

Uloga bodova kod upisa

Bodovi koje učenici ostvaruju tijekom osnovnoškolskog obrazovanja igraju važnu ulogu prilikom upisa u srednju školu. Oni se koriste za rangiranje učenika, odnosno za odabir onih koji će biti primljeni u školu u slučaju da postoji ograničen broj mjesta. U pravilu, što veći broj bodova učenik ostvari, veće su mu šanse za upis u željenu srednju školu. Osim toga, bodovi mogu utjecati i na mogućnost dobivanja stipendije ili drugih oblika financijske podrške.

Prilagodbe za učenike s posebnim potrebama

Učenici s posebnim potrebama mogu imati prilagođene uvjete i kriterije za upis u srednju školu. Ovisno o vrsti i težini njihovih posebnih potreba, moguće su različite prilagodbe, kao što su produženo vrijeme za ispite, dodatna pomoć ili izuzeće od određenih predmeta. Cilj je osigurati da svi učenici imaju jednake mogućnosti za upis u srednju školu i daljnje obrazovanje.

Zaključak

Ukupan broj bodova koje učenik ostvari tijekom osnovnoškolskog obrazovanja može biti ključan faktor prilikom upisa u srednju školu. Predmeti koji se boduju obično uključuju matematiku, hrvatski jezik, strane jezike, prirodne i društvene znanosti te likovnu ili glazbenu kulturu. Učenici s posebnim potrebama mogu imati prilagođene uvjete za upis. Bodovi imaju važnu ulogu u rangiranju učenika i mogu utjecati na mogućnost dobivanja stipendije ili financijske podrške.

  Ocijeni članak!