Što se radi od lana

Trenutno pregledavate Što se radi od lana
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 studenoga, 2023

Proizvodnja lana

Lan (lat. Linum usitatissimum) je jednogodišnja biljka koja se uzgaja zbog svojih vlakana i sjemenki. Uzgoj lana ima dugu povijest, a danas se najviše uzgaja u zemljama poput Kanade, Kine, Rusije i SAD-a.

Vlakna od lana

Vlakna koja se dobivaju iz stabljike lana koriste se za proizvodnju tekstila. To su jedna od najstarijih prirodnih vlakana koja se koriste u tkanju i pletenju. Lanena vlakna su izuzetno jaka i izdržljiva, ali istovremeno i vrlo mekana i udobna za nošenje.

Sjemenke lana

Sjemenke lana također imaju široku primjenu. One se koriste u prehrambenoj industriji, kao dodatak u raznim jelima i pekarskim proizvodima. Lanene sjemenke su bogate omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i proteinima, što ih čini izuzetno zdravim za konzumaciju.

Ulje od lana

Ulje se dobiva iz sjemenki lana i koristi se u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Laneno ulje je bogato omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima, te se često koristi kao dodatak prehrani i za njegu kože i kose.

Lan u medicini

Lan se također koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih ljekovitih svojstava. Preparati od lana mogu se koristiti za liječenje probavnih problema, kao što su zatvor ili nadutost. Također se koristi za ublažavanje simptoma menopauze i regulaciju hormonske ravnoteže.

Zaključak

Lan je biljka koja se koristi na različite načine u tekstilnoj, prehrambenoj, kozmetičkoj i medicinskoj industriji. Vlakna, sjemenke i ulje od lana imaju brojne koristi za zdravlje i dobrobit ljudi. Uzgoj lana i proizvodnja lanenih proizvoda ima dugogodišnju tradiciju i nastavlja se razvijati kako bi zadovoljila potrebe suvremenog društva.

  Ocijeni članak!