Što su bronhije?

Trenutno pregledavate Što su bronhije?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 svibnja, 2023

Anatomska struktura bronhija

Bronhije su dio respiratornog sustava i predstavljaju grane dišnog sustava koje vode zrak iz traheje u pluća. One su cjevaste strukture koje se sastoje od hrskavice i mišićnog tkiva. Glavni bronhi se granaju na lijevi i desni bronh koji dalje dijele na sve manje i manje grane, stvarajući bronhijalno stablo.

Funkcija bronhija

Glavna funkcija bronhija je provoditi zrak iz traheje u pluća i obrnuto, omogućujući disanje. Bronhije imaju sposobnost širenja i sužavanja, što omogućuje kontrolu protoka zraka. Također, one su obložene cilijarnim stanicama koje pomažu u uklanjanju sluzi i stranih tvari iz dišnih puteva.

Bolesti bronhija

Postoje različite bolesti koje mogu utjecati na bronhije, uključujući bronhitis, astmu i kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB). Bronhitis je upala bronhija koja može biti akutna ili kronična. Astma je kronična upalna bolest dišnih puteva koja uzrokuje sužavanje bronhija i otežano disanje. KOPB je progresivna bolest pluća koja uzrokuje sužavanje bronhija i otežano disanje, obično kao rezultat dugotrajnog pušenja.

Terapije za bolesti bronhija

Postoje različite terapije za liječenje bolesti bronhija, ovisno o vrsti i ozbiljnosti bolesti. To može uključivati inhalatore za olakšavanje disanja, kortikosteroide za smanjenje upale, bronhodilatatore za proširenje bronhija i druge lijekove za kontrolu simptoma. U nekim slučajevima, kirurški zahvati mogu biti potrebni za uklanjanje oštećenih dijelova bronhija ili za poboljšanje protoka zraka.

Prevencija i održavanje zdravlja bronhija

Za održavanje zdravlja bronhija važno je izbjegavati izloženost iritantima kao što su duhanski dim, zagađeni zrak i kemikalije. Također je važno redovito vježbati, održavati zdravu prehranu i pratiti upute liječnika za prevenciju i liječenje bolesti bronhija.

  Ocijeni članak!