Što su leukociti

Trenutno pregledavate Što su leukociti
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 prosinca, 2023

Struktura i funkcija leukocita

Leukociti su vrsta bijelih krvnih stanica koje igraju ključnu ulogu u imunološkom sustavu organizma. Oni su dio ukupne populacije krvnih stanica i odgovorni su za obranu tijela od infekcija i bolesti. Leukociti su heterogena skupina stanica koje se razlikuju po svojoj strukturi i funkciji.

Vrste leukocita

Postoji nekoliko vrsta leukocita, uključujući neutrofile, limfocite, monocite, eozinofile i bazofile. Svaka vrsta leukocita ima specifičnu ulogu u imunološkom odgovoru organizma. Neutrofili su najbrojniji leukociti i prvi reagiraju na infekciju. Limfociti su odgovorni za stvaranje specifičnog imunološkog odgovora i pamćenje antigena. Monociti su velike stanice koje se brzo kreću prema mjestu infekcije i pretvaraju se u makrofage. Eozinofili i bazofili su uključeni u reakcije preosjetljivosti i alergijske reakcije.

Proizvodnja leukocita

Leukociti se proizvode u koštanoj srži, koja je središnji organ hematopoeze. Proces proizvodnje leukocita naziva se leukopoeza. Koštana srž neprestano proizvodi nove leukocite kako bi zamijenila stare stanice koje su završile svoj životni ciklus ili su uništene tijekom borbe protiv infekcija. Proizvodnja leukocita regulirana je različitim faktorima, uključujući hormonske i imunološke signale.

Leukociti u imunološkom odgovoru

Kada organizam detektira prisutnost patogena, kao što su bakterije ili virusi, leukociti se aktiviraju i migriraju prema mjestu infekcije. Oni prepoznaju patogene, vežu se za njih i uništavaju ih putem različitih mehanizama, kao što su fagocitoza, oslobađanje kemikalija i aktivacija imunološkog odgovora. Osim toga, leukociti sudjeluju u regulaciji upalnih procesa i stvaranju imunološkog pamćenja.

Poremećaji leukocita

Poremećaji leukocita mogu imati ozbiljne posljedice na imunološki sustav. Neki od tih poremećaja uključuju leukemiju, neutropeniju, limfom, leukopeniju i agranulocitozu. Ti poremećaji mogu rezultirati smanjenom sposobnošću organizma da se bori protiv infekcija ili prekomjernim imunološkim odgovorom koji može dovesti do autoimunih bolesti.

Zaključak

Leukociti su ključne stanice imunološkog sustava koje se bore protiv infekcija i bolesti. Njihova struktura i funkcija su raznolike, a svaka vrsta leukocita ima specifičnu ulogu u imunološkom odgovoru. Proizvode se u koštanoj srži i aktiviraju se kada organizam detektira prisutnost patogena. Poremećaji leukocita mogu imati ozbiljne posljedice na imunološki sustav i zahtijevaju odgovarajuću dijagnozu i terapiju.

  Ocijeni članak!