Zašto su povišeni leukociti

Trenutno pregledavate Zašto su povišeni leukociti
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 veljače, 2024

Leukociti i njihova uloga

Leukociti, poznati i kao bijela krvna zrnca, su važan dio imunološkog sustava. Njihova glavna funkcija je borba protiv infekcija i stranih tijela u tijelu. Normalne vrijednosti leukocita u krvi se kreću između 4.000 i 11.000 stanica po mikrolitru. Međutim, ponekad može doći do povišenih vrijednosti leukocita, što može biti znak nekog zdravstvenog problema.

Mogući uzroci povišenih leukocita

Postoji nekoliko potencijalnih uzroka povišenih leukocita. Jedan od najčešćih je infekcija. Kada se tijelo bori protiv infekcije, broj leukocita se povećava kako bi se borili protiv mikroorganizama. Drugi mogući uzroci uključuju upalne bolesti, alergijske reakcije, autoimune bolesti, stres, pušenje, ozljede, lijekove i leukemiju.

Simptomi povišenih leukocita

Povišeni leukociti sami po sebi često nemaju simptome. Međutim, simptomi će ovisiti o osnovnom uzroku. Na primjer, ako je uzrok infekcija, mogu se javiti simptomi kao što su groznica, umor, bolovi u tijelu i upala. Ako je uzrok leukemija, mogu se javiti simptomi kao što su umor, gubitak težine, česte infekcije i krvarenje.

Dijagnoza i liječenje

Povišene vrijednosti leukocita se obično otkrivaju rutinskim krvnim testovima. Ako se otkrije povišen broj leukocita, liječnik će obično naručiti dodatne testove kako bi utvrdio uzrok. To može uključivati ​​testiranje na infekcije, testiranje na upalne markere ili biopsiju koštane srži. Liječenje će ovisiti o osnovnom uzroku povišenih leukocita. Na primjer, ako je uzrok infekcija, liječnik može propisati antibiotike. U slučaju leukemije, moguće je da će biti potrebna kemoterapija, radioterapija ili transplantacija koštane srži.

U zaključku, povišeni leukociti mogu biti znak raznih zdravstvenih problema. Važno je da se povišene vrijednosti leukocita prepoznaju i adekvatno dijagnosticiraju kako bi se utvrdio uzrok i započelo odgovarajuće liječenje.

  Ocijeni članak!