Što su to zaušnjaci?

Trenutno pregledavate Što su to zaušnjaci?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 studenoga, 2023

Simptomi i uzroci zaušnjaka

Zaušnjaci su virusna infekcija koja se karakterizira oticanjem i upalom pljuvačnih žlijezda. Ova bolest najčešće pogađa djecu i adolescente, ali se može javiti i kod odraslih osoba. Glavni simptom zaušnjaka je otok i bol u predjelu obraza i vilice, koji se javlja zbog upale pljuvačnih žlijezda. Ostali simptomi mogu uključivati povišenu temperaturu, glavobolju, umor i bolove u mišićima. Zaušnjaci se prenose kapljičnim putem, kada zaražena osoba kašlje ili kihne, te se virus može širiti i putem kontaminiranih površina.

Komplikacije i liječenje

Većina slučajeva zaušnjaka prolazi bez ozbiljnih komplikacija, ali u rijetkim slučajevima može doći do komplikacija kao što su upala testisa (orhitis) kod muškaraca, upala jajnika (ooforitis) kod žena ili upala mozga (meningitis). Liječenje zaušnjaka uključuje simptomatsku terapiju za ublažavanje boli i groznice, uz mirovanje i unos dovoljne količine tekućine. Prevencija zaušnjaka se provodi cijepljenjem, a rutinsko cijepljenje protiv ove bolesti se obavlja u djetinjstvu.

Zaušnjaci i komplikacije kod odraslih osoba

Iako su zaušnjaci češći kod djece, odrasle osobe također mogu oboljeti. Zaušnjaci kod odraslih osoba mogu biti ozbiljniji i često se javljaju s težim simptomima. Komplikacije kao što su upala jajnika ili testisa su češće kod odraslih osoba. Stoga je važno da se odrasle osobe cijepe protiv zaušnjaka ako nisu preboljele bolest u djetinjstvu ili nisu cijepljene.

Zaključak

Zaušnjaci su virusna infekcija koja uzrokuje oticanje i upalu pljuvačnih žlijezda. Simptomi uključuju otok i bol u predjelu obraza i vilice, povišenu temperaturu te opću slabost. Većina slučajeva prolazi bez komplikacija, ali mogu se javiti ozbiljnije komplikacije kod odraslih osoba. Prevencija zaušnjaka se provodi cijepljenjem, a liječenje uključuje simptomatsku terapiju i odmor.

  Ocijeni članak!